31.03.2023

Rozjasnite si pracovné prostredie: Ktoré rastliny do kancelárie prospievajú nášmu zdraviu?

Izbové rastliny, nájdeme snáď v každej domácnosti. Prítomnosti zelene so sebou prináša mnoho benefitov a nemali by sme podceňovať jej dôležitosť aj v kancelárskych priestoroch. Kvety, stromy alebo bylinky v kancelárii pôsobia pozitívne na psychiku zamestnancov v mnohých prípadoch viac, ako samotné teambuildingy alebo workshopy. V článku si predstavíme niekoľko benefitov rastlín v kancelárii a poradíme vám, ktoré rastliny sa najviac hodia do kancelárskych priestorov. 

Aké benefity nám prináša prítomnosť zelene v kancelárii? 

Čistenie vzduchu

Rastliny, vo všeobecnosti, dokážu premieňať škodlivé látky vo vzduchu na čistejšiu formu ovzdušia. Medzi najčastejšie látky v ovzduší, ktoré sa snažíme eliminovať, patrí benzén alebo formaldehyd či iné, ktoré sa objavujú aj v, na prvý pohľad, čistých priestoroch. 

Rastliny na čistenie vzduchu sa môžu prvotne javiť ako banalita, ale opak je pravdou. Pri výbere rastlín do kancelárie je potrebné sa zamerať na tie druhy, ktoré majú práve túto schopnosť a zároveň sa hodia do priestoru či už z hľadiska dizajnu alebo podmienok, ktoré potrebujú vs. ktoré vieme poskytnúť.

Čistejší vzduch v kancelárií podporuje kreativitu a produktivitu. Podľa odborníkov prítomnosť rastlín na pracovnom stole vytvára v nás pocit uvoľneniaprehlbuje naše tvorivé myšlienky. 

Redukcia hluku 

Máte pocit, že vás v kancelárii neustále rozptyľuje nejaký šum či telefonovanie vašich kolegov? Ak ste citlivejší na hluk okolo vás, prítomnosť kvetov na vašom stolíku je skvelý spôsob, ako tlmiť nežiadúce zvuky a zároveň si aj pekne skrášliť svoju pracovnú stanicu. Na redukciu hluku sa hodia rastliny s pevnejšími koreňmi a veľkými listami. 

Príjemné pracovné prostredie

Význam a blahodárne účinky rastlín na duševnú pohodu siahajú ďaleko do minulosti a mnohé tradície či prístupy, akým je napríklad aj feng-shui, kladú dôraz na prítomnosť zelene v našom osobnom, či pracovnom prostredí. 

Prečo v nás práve zeleň vyvoláva pocit šťastia a spokojnosti?  Zeleň v priestore predstavuje niečo živé, energiu a vďaka zelenej farbe aj pokoj, úľavu a spokojnosť. Taktiež sa hovorí, že prítomnosť kvetov pomáha utužovať vzťahy na pracovisku a budovať lepšiu imunitu zamestnancov. 

Ako sme poznamenali na začiatku, takmer každá domácnosť má doma istý druh rastliny. Ak si aspoň jeden kvietok zadovážime aj do kancelárie, vyvolá to v nás ten blažený pocit domova. 

Tipy na rastliny do kancelárie, ktoré vydržia 

Tučnolist (Crassula)

Definitívne by vám v kancelárii nemal chýbať Tučnolist. Je to veľmi nenáročná rastlina, ktorá si na svoju údržbu nevyžaduje veľa vášho času. 

Tučnolist stačí polievať naozaj veľmi málo, pričom prehnaná zálievka mu skôr škodí. Tučnolist stačí polievať vtedy, kedy uvidíte, že má “scvrknuté” listy. Výhodou tučnolistu je, že vám dá najavo, kedy je čas na ovlaženie. 

Tip: V zime je častým javom, že listy Tučnolistu začnú opadávať. To sa však po zimných mesiacoch rýchlo napraví. 

Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Figovník / Fikus

Ďalšia rastlinka, ktorá nielenže plní dekoratívnu funkciu v kancelárii, ale aj účinne zadržiava prach, je Figovník alebo Fikus. Na rozdiel od Tučnolistu má Figovník rád vlhkosť a nemal by byť umiestnený na priamom slnku. 

Výhodou figovníka je jeho vzhľad, ktorý ako živý doplnok, napríklad v moderných kanceláriách, nabudí pocit čistoty, minimalizmu a nadčasu.  Okrem iného je benefitom jeho schopnosť zadržiavať prach a čistiť vzduch po veľmi dlhú dobu.

Tip: Fikus je dobrým zachytávačom prachu vďaka jeho elektrostatickým vlastnostiam.

Zdroj: Pexels
Zdroj: Pexels

Svokrin jazyk (Sansevieria)

V neposlednom rade treba spomenúť klasiku, akou je Svokrin jazyk (Sansevieria). Svokrin jazyk je veľmi odolná a nenáročná rastlina, ktorá si nepotrpí na pravidelnú zálievku a špeciálne svetelné podmienky. Tento druh rastliny oceníte v častiach kancelárie, kde je denného svetla menej.

Vďaka svojim širokým listom veľmi dobre pohlcuje škodlivé látky, napríklad benzén a xylén. Táto rastlina, by mala určite byť súčasťou každej zdravej kancelárie.

Tip: Odporúčame ju pestovať v širších kvetináčoch, pretože má krátke korene.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

V zásade, akákoľvek rastlina, malá alebo veľká, vám vie príjemne zmeniť váš kancelársky priestor. Okrem toho, že rastliny zlepšujú kvalitu ovzdušia a pomáhajú zachytávať prach, vytvárajú aj príjemnú a uvoľnenú atmosféru a prispievajú k eco-friendly kancelárskemu prístupu, ktorý praktizuje čoraz viac moderných firiem.

Do rastlín sa určite oplatí investovať avšak, dôležité je mať na pamäti, že aj rastliny potrebujú určitú starostlivosť a pozornosť, aby prežili a dlho vám slúžili. Preto sa pred kúpu rozhodnite, kam vaše nové rastliny umiestnite a aké podmienky je potrebné zabezpečiť, aby prosperovali.


Zdieľajte článok

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.