19.12.2022

Ako by mala vyzerať kancelária podľa čínskeho umenia feng-shui

Kedy sa v kancelárii cítite najlepšie? Ste spokojnejší keď máte okolo seba veľa priestoru alebo keď máte okolo seba zeleň či pekný výhľad? Spokojnosť prichádza z rôznych smerov, mnohí si však pochvaľujú zariadenie kancelárie podľa princípov feng–shui. Ak ste o tomto prístupe v zariaďovaní ešte nepočuli, v článku vám priblížime v čom feng-shui spočíva a aký má vplyv na spokojnosť zamestnancov.

Čo je feng-shui 

Pod pojmom feng-shui, alebo "feng-šuej”, sa rozumie: “Umenie vytvárajúce priestor v harmónii s vonkajším svetom,,. Okolitý terén ako kopce, rieky, stromy, budovy ale aj steny, dvere či okná, sú umiestnené a orientované tak, aby ovplyvňovali naše bytie v pozitívnom smere. Pokiaľ trávime veľa času doma alebo v práci, sú tieto vplyvy nanajvýš dôležité. Ak je feng-shui aplikované správne, je možné v priestore vytvoriť či prehĺbiť energie vedúce k zlepšeniu bohatstva, šťastia, hojnosti, pracovných a vzťahových príležitostí, kariéry a zdravia. Aby sme sa nezamotali, vo všeobecnosti môžeme povedať, že sa jedná sa o vytvorenie harmonizovaného priestoru, v ktorom prúdi pozitívna energia. 

Fundamentálne zásady feng – shui 

Veríte v silu tohto prístupu a radi by ste svojim zamestnancom dopriali kancelárske priestory, ktoré v nich budú vyvolávať pocit pohody? V takom prípade  je potrebné začať od základov a teda, správnym výberom priestoru kancelárie, zohľadňujúc svetovú orientáciu

Zariadenie kancelárie podľa tradičného feng-shui

Okrem správneho výberu priestorov, sa feng-šuej princípy venujú aj rozmiestneniu jednotlivých prvkov v kancelárii. Jednou z vecí, na ktorú sa treba zamerať, je výber a umiestnenie dverí, tak, aby boli orientované do správnej strany. Inak tomu nie je ani v prípade zariaďovania kancelárie, kedy je odporúčané optimálne rozmiestniť i nábytok v kancelárii. Využitie priestoru je azda to najdôležitejšie a od neho sa neskôr odvíja celkové fungovanie feng–shui.

Rozdelenie kancelárie podľa svetových strán 

Severná oblasť- Oblasť vody a kovu

Severná časť je spojená so životnou cestou a kariérou. Pre vytvorenie harmónie na severnej strane je vhodné využiť najmä energiu vody. Voda symbolizuje modrú farbu a preto sa odporúča zakomponovať modrú farbu ako farbu stien alebo implementovať nejaké menšie prvky zobrazujúce vodu, ako súčasť kancelárie. Tiež sa môže použiť aj čierna farba, farba kovu. V severnej oblasti je teda vhodné umiestniť akvárium, vodnú fontánu alebo aspoň misku s vodou či sklenenú vázu s čerstvými kvetmi.

Južná oblasť- Oblasť ohňa

Južná oblasť je spojená s osvietením a uznaním. Oheň podporuje drevo a preto je  vhodné použiť najmä kvitnúce rastliny, drevený nábytok a iné drevené doplnky. Zároveň sem môžeme umiestniť symboly inšpirácie ako napríklad, umelecké diela, abstrakcie, motívy slnka, pestrofarebné vitráže a doplnky. 

Východná oblasť- Oblasť dreva

Východný sektor sa spája s minulosťou a predkami. Táto zóna nadväzuje na to, čo bolo a prepája minulosť, prítomnosť a budúcnosť pričom využíva tradície. Harmóniu tu vytvára energia dreva. Tento sektor je zároveň spojený s vitalitou a pohybom. Východnému sektoru dodáva harmóniu drevo- Hodí sa sem najmä drevený, prútený alebo ratanový nábytok a doplnky. Doporučuje sa aj vhodný drevený obklad stien

Západná oblasť- Oblasť zeme: 

Tento sektor je najčastejšie spájaný s partnerstvom. Patria sem však aj vzťahy k ostatným ľuďom, či už doma alebo na pracovisku. Na vytvorenie harmónie sa tu podieľa energia zeme. V tomto sektore by mali dostať prednosť previsnuté rastliny a obrazy s motívom krajiny, hôr či kameňov. Pre posilnenie tejto oblasti využívame energiu ohňa, napríklad krb alebo aspoň sviečky, jasné svetlá, kvitnúce rastliny, farebné vitráže, obrazy s motívom slnka alebo rozkvitnutej lúky.

Rozdelenie kancelárie podľa pracovnej pozície vo firme

Vedenie a manažéri

Pre manažérov kancelárie, princíp feng-shui odporúča mať stôl čo najďalej od hlavných vchodových dverí a mať na pamäti ich správnu orientáciu. Zo svojho miesta by osoby na vedúcich pozíciach mali byť schopné priamo vidieť na hlavné dvere a ideálne aj na celý priestor kancelárie

Obchod a marketing 

Na južnej strane budovy, respektíve kancelárie, by malo sedieť oddelenie marketingu a obchodu. Na tejto svetovej strane sa nachádza centrum kreativity. Tu prúdia kreatívne energie rýchlejšie ako kdekoľvek inde.

Finančná oblasť

Finančným analytikom sa najviac bude dariť ak budú situovaní v západnej časti budovy, kancelárie. 

Usporiadanie pracovného stola 

Vyvážené usporiadanie stola je dôležité nielen pre manažérov, ale pre všetkých v rámci kancelárskych priestorov. Pod pojmom “vyvážený”, myslíme rozdelenie stola na aktívnu a pasívnu časť. Veci, ktoré nepoužívate na dennej báze by mali byť odložené v zásuvkách a nemali by sa nachádzať na stole. Naopak veci, ktoré sú nevyhnutné pre vašu prácu, by mali byť systematicky poukladané na stole tak, aby ste k nim mali rýchly prístup. Všetko však musí mať svoje miesto. Na čo si treba dať pozor, sú nahromadené kôpky papierov na stole či nepoužívané šanóny. Môžu pôsobiť ako steny, ktoré bránia v toku energie. 

Výber vhodnej farby podľa feng-šuej

Steny tvoria základ každej kancelárie, bez nich by kancelária nebola. Feng-shui odporúča namaľovať steny vo farbách piatich základných elementov:

-voda,

- drevo,

- kov,

- zem.

V preklade to znamená, maľovanie stien v tónoch farieb béžovej, svetlo žltej a zelenej.  

Voda ako základný prvok

Voda nesie so sebou veľkú symboliku vo viacerých orbitálnych trendoch a štýloch. V rámci feng-shui, prítomnosť vody symbolizuje bohatstvo, hojnosťprosperitu. Ak sa na správne miesto aplikuje v kancelárii vhodný prvok a má dobrú orientáciu, dokáže podporiť celkovú funkčnosť tímu, ako aj prácu jednotlivca. Implementácia malej fontány alebo len obraz s vodou, či nejaká fotografia zobrazujúcu vodu, bude mať určite pozitívny účinok. Vhodné je napríklad umiestniť do kancelárie akvárium s rybkami, pričom ryby sú taktiež symbolom hojnosti. Vyhovujúce je mať v kancelárii kombináciu rôznych guľatých, hranatých a plochých prvkov. Taktiež je pozitívne kombinovať materiály ako drevo s kovom alebo kombinovať tmavé so svetlými farbami.

Feng shui a Home Office

Moderným trendom je v dnešnej spoločnosti takzvaný home office-práca z domu. Ako si však zariadiť vašu domácu kanceláriu podľa princípu feng-shui? Najlepšie je umiestniť kanceláriu čo najďalej od spálne. Feng-shui taktiež odporúča oddeliť pracovný priestor od rodinného. Ideálne, no nie vždy je to možné, je mať dva hlavné vchody: jeden pre rodinu a druhý firemný. Do “home officu” určite patrí dostatok čerstvého vzduchu a svetla, kvety, dekorácie späté s prvkami piatich elementov.

Energie a princíp lietajúcich hviezd 

Aplikácia feng-shui prebieha systematicky. Najčastejšie sa uplatňuje princíp „lietajúcich hviezd“. Princíp lietajúcich hviezd patrí k najstarším prístupom samotného feng-shui. Hlavná podstata spočíva v kombinácií zemepisnej orientácie a energetických vplyvov priestoru, času a ľudí pôsobiacich v danom priestore. V jednoduchosti si to môžeme predstaviť tak, že náš fiktívny priestor si rozdelíme pomocou deviatich mriežok. Následne si treba aktivovať dobre hviezdy a dať ich do našich mriežok.  Za dobré „hviezdy“ považujeme úspech, šťastie bohatstvo a iné. Naopak sa snažíme vytlačiť tie zlé „hviezdy“ ako závisť, chorobynešťastie. Pre správne fungovanie, energie musia byť v harmónii. Treba sa preto vyhnúť tomu, aby sme mali okná a dvere presne oproti sebe, taktiež sa treba vyhnúť stolom oproti sebe či priestorom s množstvom záhybov. 

Využitie feng-shui spôsobu zariadenie kancelárie vám môže pomôcť k dosiahnutiu harmonizovaného prostredia, v ktorom sa vaši zamestnanci budú cítiť spokojne. Najlepšie je na to ísť systematicky a dbať na detaily, ktoré tvoria celok feng-shui.


Zdieľajte článok

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.