30.11.2022

Kancelárie pre architektov – Ako by mali vyzerať?

Zariadenie a rozloženie kancelárskych priestorov sa odvíja najmä od formy práce, ktorú v nich vykonávame. Existujú viac špecializované práce, ktoré si vyžadujú unikátne priestory a zariadenia. Práca v oblasti architektúry je jednoznačne jedna z  nich. Kancelárie pre architektov musia obsahovať špeciálne zariadenia, aby sa v nich zamestnanci cítili dobre a boli schopní naplno využiť svoj pracovný potenciál. 

Nevyhnutné zariadenie v kancelárii pre architektov  

Kancelárske zariadenie

Veľký pracovný stôl a dostatočne veľký priestor na prácu je samozrejmosťou. I napriek tomu, že multifunkčná tlačiareň nie je nevyhnutne nástroj architektov, jej využitie si v kancelárii takéhoto druhu, nájde svoje opodstatnenie. Okrem potreby “zhmotniť” nápady z obrazovky na papier, je tlačiareň alfou-omegou každej administratívnej práce. Administratíva je súčasťou takmer každej práce v 21. storočí. Výnimkou nie je ani architektúra, v rámci ktorej sa tlačiareň využíva na dennej báze. 

Medzi potrebné kancelárske vybavenie, ktoré by určite malo byť súčasťou každej kancelárie patrí rezačka na papier. Jej využitie spočíva v presnom rezaní rôznych druhov papiera od fotografií cez hrubé výkresy. Predstavuje fundamentálny nástroj pre architektov a bez nej by fungovanie v kancelárii tohto druhu bolo obtiažnejšie.

Veľké využitie má v kancelárii pre architektov aj tabuľa. Či už väčšia alebo menšia, tabuľa slúži hlavne počas „meetingov“ na zaznamenávanie tých najdôležitejších informácií akými sú napríklad dátumy, úlohy, ciele či brainstorming, ktorý je bežnou aktivitou nejedného architekta. Využívanie tabule prispieva k lepšej organizácií tímov a na zabezpečenie efektívneho „time managementu“. 

V neposlednom rade si svoje miesto v architektonickej kancelárii nájde aj malá knižnica s podpornou literatúrou. Určite sa aj vám niekedy stalo, že ste si počas pracovného dňa povedali „Kde je tá správna kniha keď ju človek potrebuje.“ V prípade potreby by sa určite v kanceláriách pre architektov mala nachádzať sekcia s odbornou literatúrou, jej existencia sa vám môže hodiť viac než si myslíte. Množstvo moderných kancelárií využíva takéto knižnice nielen z dôvodu skladovania odbornej literatúry, ale aj ako súčasť oddychových priestorov, v ktorých zamestnanci môžu v rámci prestávok tráviť čas, a tak na chvíľu odvrátiť myseľ od pracovných povinností prečítaním si oddychovej knihy podľa vlastného výberu. 

Správne osvetlenie

„Čert sa skrýva v detailoch“. Práca architekta si vyžaduje veľký zmysel pre detail. Svetlo a osvetlenie v kancelárskych priestoroch je preto veľmi dôležité. Kvalitné svetlo musí byť zabezpečené vo všetkých priestoroch a nielen na pracovných stoloch. V rámci pracovného priestoru by sme mali mať kvalitné biele osvetlenie s nastaviteľným ramenom, ktoré je svetlejšie ako osvetlenie vo zvyšku kancelárie.  

Prostredie, v ktorom vykonávame svoju prácu sa neustále vyvíja a modifikuje. V súčasnosti to u architektov aj v ich kanceláriách vyzerá značne inak, než pred niekoľkými rokmi. Pracuje sa menej ručne, viac pomocou počítačov. Aktuálnym trendom je flexibilnejšia podoba pracovného miesta a spôsobu práce. Pri výbere alebo zariaďovaní kancelárskych priestorov je v dnešnej dobe nevyhnutné takisto prihliadať nielen na modernizáciu priestorov, ale aj udržateľnosť, ktoré kancelárske priestory ponúkajú

Cushman & Wakefield má vo svojej ponuke množstvo kancelárskych priestorov, ktoré spĺňajú požiadavky architektov: 

Pradiareň 1900, Páričkova, Bratislava

Pradiareň 1900 je citom zrenovovaná historická budova, ktorá sa nachádza na hranici Starého mesta. Má bezproblémovú dostupnosť, a to nielen autom, ale aj mestskou hromadnou dopravou. Autobusová stanica je od objektu vzdialená 5 minút chôdze. Okolie Pradiarne 1900 ponúka kompletnú občiansku vybavenosť.

Sládkovičková 7, Bratislava

Kancelárske priestory rôznych veľkostí situované v srdci Bratislavy v Starom meste na Sládkovičovej ulici, disponujú okolím s kompletnou občianskou vybavenosťou. Budova z roku 2000 sa nachádza v pešej blízkosti historického centra, Prezidentského paláca a konzulátov.

Nivy Tower Mlynské Nivy, Bratislava

Na hranici Starého mesta sa nachádza nový rozsiahly projekt NIVY TOWER. Ambiciózny projekt svojim potenciálnym nájomníkom ponúka široké portfólio služieb, prepojenie s nákupným centrom aj autobusovou stanicou.


Zdieľajte článok

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.