06.12.2023

Ekologické stavby: Budúcnosť, vplyv na životné prostredie a spoločnosť

V najbližšom období sa predpokladá, že ekologicky šetrné a zelené stavby sa stanú bežným štandardom v rámci stavebného priemyslu. Tento trend sa bude týkať nielen komerčných a verejných objektov, ale aj bytových komplexov. Slovensko sa v rámci cieľov EÚ zaviazalo k uhlíkovej neutralite do roku 2050. S ohľadom na ciele uhlíkovej neutrality sa začínajú podporovať projekty, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli nízkoenergetické a smerovali k takmer nulovej energetickej spotrebe. Tieto projekty kladú dôraz na využívanie trvalo udržateľných metód a technológií, vďaka ktorým sú budovy nielen ekonomicky efektívne, ale tiež prispievajú k ochrane životného prostredia. Cieľom je vytvoriť ekologické stavby, ktoré sú nielen pohodlné a funkčné, ale sú schopné minimalizovať ekologickú stopu a podporujú udržateľný rozvoj.

Čo je udržateľná budova? 

Nie každá budova môže disponovať pomenovaním „udržateľná“. Ekologické stavby sú postavené podľa udržateľných metód za použitia udržateľných materiálov a postupov. Samotná výstavba tejto budovy, nemôže mať negatívny vplyv na životné prostredie a procesy výstavby musia mať nulové uhlíkové stopy. Väčšinou sa ekologické stavby budujú na miestach, kde sa dá maximalizovať potenciál prírodných zdrojov. Ak je to možné, sú orientované k slnku, aby sa využil potenciál denného svetla na vykurovanie a na zabezpečenie svetla. Pri ich výstavbe sa kladie dôraz aj na vytvorenie ekologického spôsobu nakladania s odpadom a nadbytočným stavebným materiálom prostredníctvom recyklácie, kompostovania a regenerovania materiálov. 

Stavba energeticky úsporných budov sa stáva čoraz väčším trendom v Európe, o čom svedčí  aj zavedenie povinnej certifikácie zelených budov. Ekologické budovy predstavujú mnoho benefitov aj pre developerov a užívateľov budov. Užívatelia budovy sa môžu tešiť z energetickej úspory, ktorá šetrí prevádzkové náklady, pričom developeri majú možnosť využiť rôzne finančné „injekcie“ od Európskej Únie na výstavbu týchto druhov bodov. 

Legislatívne nedostatky pri trvalo udržateľných projektoch

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa developeri stále viac orientujú na výstavbu zelených budov, je zmena v postoji k trvalo udržateľnému rozvoju, ktorú výrazne prejavujú najmä mladšie generácie. Generácia Z si je vedomá dopadov klimatických zmien a očakáva sa, že toto povedomie povedie k rastúcemu dopytu po inovatívnych „zelených“ riešeniach na realitnom trhu. Napriek tomu sa developeri pri navrhovaní týchto budov často stretávajú s obmedzeniami vyplývajúcimi z aktuálnej legislatívy. Slovenská legislatíva má mnoho medzier, ktoré brzdia rozvoj ekologických budov. Veríme ale, že  je len otázkou času, kedy sa legislatívny rámec upraví a bude jednoduchšie sa v právnych nariadeniach orientovať.   

Pri plánovaní projektov developeri a architekti zvažujú nielen okamžité náklady spojené s výstavbou, ale aj tie dlhodobé. Medzi základné náklady patrí napríklad

Aby boli trvalo udržateľné projekty ekonomicky výhodné nielen na Slovensku, ale aj vo svetovom merítku, musia developeri nájsť rovnováhu medzi investičnými nákladmi a potenciálnym ziskom z týchto projektov.

Je jednoznačné, že trvalo udržateľné budovy sa nedajú postaviť bez použitia moderných technológií, novodobých postupov a materiálov. Medzi obľúbené technológie patria solárne panely, fotovoltaické panely, tepelné čerpadlá, kotle na biomasu a iné. Dnes sa už postupne modernizuje realitný sektor a začínajú sa moderné trendy implementovať aj do výstavby budov. 

U nás v Cushman & Wakefield myslíme na budúcnosť a nájdete v našej ponuke mnoho udržateľných budov na prenájom. 

ECOPOINT PHASE II, Magnezitárska 2/C, Košický kraj

EcoPoint Phase II je súčasťou kancelárií EcoPoint a je jednou z najzelenších kancelárskych budov na Slovensku. Získala niekoľko ocenení za udržateľnosť. Budovy sú vhodné pre moderné inovatívne spoločnosti, ktoré chcú svojim zamestnancom ponúknuť zdravé pracovisko a zároveň získať dobrú hodnotu za svoje peniaze.

Viac nájdete na:EcoPoint Phase II

Blumental Office (Phase II), Námestie Mateja Korvína 1, Bratislava

Pokračovanie projektu Blumentál vzniká na mieste bývalej Tabakovne, na rohu hlavných mestských ťahov - Mýtnej, Šancovej a Legionárskej ulice. Lokalita ponúka množstvo služieb a stravovacích možností. Budova má prestížny certifikát zelenej budovy - LEED Gold.

Viac nájdete na stránke: Blumental Office Phase II

Zuckermandel CX Hill Side, Žižkova 22B, Bratislava

Lukratívny polyfunkčný komplex priamo pod bratislavským hradom ponúka flexibilné kancelárske priestory. Benefitom je vynikajúca dostupnosťou v atraktívnom prostredí historického centra a dunajskej promenády. Budova z roku 2017 má bezbariérový prístup, zabezpečenú strážnu službu a certifikát BREEAM.

Viac nájdete na stránke: Zuckermandel CX Hill Side

Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.