25.09.2023

Informačná bezpečnosť a ochrana zamestnancov: Stratégie, ako pristupovať k bezpečnosti v modernej dobe

V dnešnom, rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí, je jednou z hlavných priorít každého podniku zabezpečiť a vybaviť si kancelárske priestory tak, aby sa v nich zamestnanci cítili bezpečne.  Nielenže čelíme na pracovisku fyzickým hrozbám, ale aj digitálnym. Je nevyhnutné, aby sme využívali moderné zariadenia a účinné stratégie, ktoré slúžia na ochranu našej osoby a prostredia, v ktorom sa nachádzame, respektíve pracujeme. V tomto článku sa pozrieme na riešenia bezpečnosti kancelárií a predstavíme vám aj účinné nástroje či stratégie.

Aké zariadenia nám pomáhajú efektívne zabezpečiť kancelárske priestory? 

  • Elektronické prístupové systémy 

Je nutné zabezpečiť pre zamestnancov elektronické karty, pomocou ktorých sa budú vedieť dostať na pracovisko. Za použitia overovacieho systému eliminujeme pravdepodobnosť vstupu neoprávnených osôb na pracovisko. Samozrejme, nemusí sa jednať len o prístupové karty, môžu sa použiť aj modernejšie systémy, napríklad biometrické.

  • Kamerové a monitorovacie systémy

Kamery s vysokým rozlíšením a detekciou pohybu sú schopné sledovať určitý perimeter 24/7. Väčšina novodobých kamerových systémov má schopnosť automatického ukladania záberov na cloud, čo umožňuje okamžitý prístup k nahrávkam. Zaobstaranie si kamerových systémov nám odstraňuje potencionálne hrozby a pomáha nám pri vyšetrovaní nelegálnych alebo nežiadúcich incidentov. 

  • Softvéry kybernetickej bezpečnosti 

Dávate si pozor na emailové prílohy? Otvárate ich len keď poznáte odosielateľa? Vďaka moderným technológiám je aj pre laika jednoduché sa dostať k vašim citlivým údajom skrz váš počítať. Na ochranu osobných údajov sa používajú komplexné firewally, ktoré triedia prijatú poštu. V prípade, ak firewall zachytí podozrivý email, automaticky vám ho pošle do spamu. Stačí jeden klik na to, aby sa vám vedeli hackeri dostať k osobným dokumentom, fotkám, databázam a podobne. V pracovnom prostredí existujú celé tímy kybernetických expertov, ktorí dbajú na internetovú a kybernetickú (počítačovú) bezpečnosť. 

Ako zabezpečiť bezpečnosť na pracovisku a čomu sa vyhnúť?

V rámci zabezpečení svojich zamestnancov a citlivých materiálov, môžete začať tým, že sa vyhnete používaniu zastaraných bezpečnostných systémov. Spoliehanie sa na technológie, ktoré nepodliehajú pravidelným aktualizáciám, určite neposilní vašu úroveň zabezpečenia v kanceláriách. Navyše, nesmiete prehliadnuť dôležitosť školení zamestnancov v oblasti bezpečnostných protokolov. Zamestnanci musia byť schopní sami zhodnotiť to, kedy sa jedná o kybernetický alebo bezpečnostný útok a musia vedieť adekvátne reagovať na vzniknuté hrozby.  

Ak by ste sa rozhodli ignorovať tieto školenia, môžeme si uškodiť. V prípade, ak reálna hrozba nastane a zamestnanci začnú panikáriť, môže dôjsť k nešťastnej situácii, za ktorú nesie zodpovednosť firma. Zamestnanci musia byť plne zaškolení, čím zabezpečíte schopnosť zamestnancov správne reagovať v prípade hrozby, čo môže výrazne zvýšiť úroveň bezpečnosti v kancelárii.

Zabezpečením kancelárie získavame viac než len bezpečnosť. Vytvárame prostredie, kde sa zamestnanci cítia bezpečne a spokojne. Taktiež vďaka moderným bezpečnostným technológiám chránime cenné aktíva, citlivé údaje firmy  a znižujeme riziko finančných strát a poškodenia povesti spoločnosti. Investícia do bezpečnosti je preto neoddeliteľnou súčasťou úspechu a dlhodobej udržateľnosti podniku.

Pozrite si na našu ponuku kancelárií s kvalitnými bezpečnostnými zariadeniami

Galvaniho Business Center IV, Galvaniho 17

Komplex Galvaniho Business Centier ponúka moderné kancelárie s pohodlným parkovaním, priamo v nákupnej zóne Avion, v blízkosti diaľničného obchvatu a letiska.

Viac nájdete na stránke: Galvaniho Business Center IV

Nové Apollo, Prievozská 2, Bratislava

Administratívny komplex nahradí pôvodné Apollo Biznis Centrum I. Záujemcom ponúka plošne najväčšie podlažie v meste, ktoré je ideálne pre zdieľané servisované centrá. Má výbornú dostupnosť autom aj MHD. Výhodou je aj dostupné parkovanie.

Viac nájdete na stránke: Nové Apollo

Aupark Tower, Einsteinova 24, Bratislava

Exkluzívna administratívna budova Aupark Tower je priamo prepojená s obľúbeným nákupným centrom. Nachádza sa len 500 metrov od historického centra mesta, v tesnej blízkosti diaľnice D1 a zastávky Most SNP.

Viac nájdete na stránke: Aupark Tower



Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.