03.01.2024

Kancelárie na prenájom v bývalých industriálnych budovách

V posledných rokoch sme svedkami zaujímavého trendu v oblasti nehnuteľností v podobe transformácie starých industriálnych budov na moderné kancelárske priestory. Tento fenomén sa netýka len oživenia opustených alebo zanedbaných budov, ale predstavuje aj unikátnu príležitosť pre firmy hľadajúce originálne a inšpirujúce pracovné prostredie. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa dajú tieto bývalé industriálne budovy využiť a prečo predstavujú atraktívnu možnosť pre podniky rôznych veľkostí.

Charakter industriálnych budov dodáva čaro moderným priestorom

Jedným z kľúčových aspektov, ktoré robia premeny týchto industriálnych budov takými lákavými, je ich jedinečný charakter. Staré továrenské haly a sklady často ponúkajú priestory s vysokými stropmi, veľkými oknami a autentickými industriálnymi prvkami, ako sú expozitné tehlové steny či originálne drevené trámy. Tieto charakteristiky vytvárajú unikátnu atmosféru, ktorá môže zásadne ovplyvniť kreativitu a produktivitu zamestnancov.

Okrem estetických kvalít tieto budovy často ponúkajú aj praktické výhody. Obvykle sú tieto budovy umiestnené v mestských oblastiach s dobrou dopravnou dostupnosťou, čo zjednodušuje dochádzanie zamestnancov a klientov. Navyše, premena bývalých industriálnych priestorov na kancelárie môže byť ekonomicky výhodná. Náklady na rekonštrukciu sú niekedy nižšie ako výstavba nových kancelárskych komplexov, a súčasne táto forma obnovy podporuje udržateľnosť a ekologickú zodpovednosť.

Pre koho je tento typ kancelárií zaujímavý? 

Kancelárie v bývalých industriálnych budovách sú unikátne najmä svojim dizajnom. Tento typ priestoru je ako stvorený pre firmy, ktoré chcú niečo viac než len obyčajnú kanceláriu. Tieto kancelárie sú nielen pracoviskom, ale aj miestom s dušou a štýlom.

Startupy a technologické firmy

Startupy, najmä tie zamerané na technológie, často hľadajú netradičné a inšpiratívne pracovné prostredia, ktoré podporujú kreativitu a inovácie. Industriálne budovy s ich otvorenými plochami a jedinečným charakterom poskytujú ideálny priestor pre dynamické a rýchlo sa meniace požiadavky týchto firiem.

Kreatívne agentúry a dizajnérske štúdiá

Reklamné agentúry, grafické dizajnérske štúdiá, architekti a iné kreatívne odvetvia ocenia jedinečný estetický vzhľad a pružný layout, ktorý industriálne kancelárie ponúkajú.

Kooperatívne pracoviská (coworkingové centrá)

Tieto budovy môžu poskytovať ideálny priestor pre coworking. Výhoda pre tento sektore môže byť v podobe veľkých úžitkových plôch a preskleného priestoru. 

Prvky kancelárií prerobených z industriálnych nehnuteľností

Veľké otvorené priestory sú kľúčovou vlastnosťou týchto priestorov. Pôvodne navrhnuté ako rozsiahle továrenské haly alebo sklady, tieto budovy ponúkajú veľké, flexibilné priestory, ktoré môžu byť prispôsobené na podporu spolupráce a kreatívneho procesu, ako aj na organizovanie akcii  a konferencií.

Ďalším prvkom týchto kancelárií sú vysoké stropy a veľké okná čo znamená, že tieto kancelárie sú často plné prirodzeným svetlom, čo nie len zlepšuje celkový vzhľad a pocit z priestoru, ale má tiež pozitívny vplyv na náladu a produktivitu zamestnancov.

Okrem týchto fyzických vlastností majú prerobené industriálne budovy často bohatú históriu a charakter, ktorý pridáva kancelárskemu prostrediu hlbší význam a kontext. Prítomnosť histórie môže byť zdrojom inšpirácie a tvorivosti.

Tieto vlastnosti spoločne vytvárajú prostredie, ktoré je nielen funkčné, ale aj esteticky príťažlivé a inšpirujúce, čo robí kancelárie v bývalých industriálnych budovách atraktívnou voľbou pre mnohé podniky.

Aj v našej Cushman & Wakefield ponuke kancelárií nájdete skvelé ponuky. 

Tolstého 9, Bratislava

Unikátne kancelárske priestory v historickej budove v sebe spájajú pôsobivú architektúru s výbornou polohou v blízkosti pešej zóny v centre mesta. Zároveň sú praktickým miestom na prácu s ľahkou dostupnosťou a kompletnou okolitou občianskou vybavenosťou.

Viac nájdete na stránke: Tolstého 9

Palisády 47, Bratislava

Kancelárske priestory s klimatizáciou a rozlohou 178 m² na prenájom v centre Bratislavy. Kobercové podlahy, neobmedzený prístup a lukratívna adresa, ktorá je dostupná autom, pešo alebo MHD zviditeľní adresu vašej firmy.

Viac nájdete na stránke: Palisády 47

Spilka Offices, Legionárska 4, Bratislava

Objekt Spilka je unikátna národná kultúrna pamiatka, jediný objekt zachovaný z areálu bývalého bratislavského pivovaru Stein. Obnova Spilky ponúka administratívne priestory s najvyšším štandardom. Usporiadanie kancelárií umožňuje flexibilné riešenia podľa potrieb klienta. Budova sa nachádza pri frekventovanej križovatke Legionárska, Blumentálska a Krížna ulica a taktiež v blízkosti dopravných uzlov s prepojením na MHD. Obchody, služby, úrady a kultúrne inštitúcie sa nachádzajú v pešej dostupnosti.

Viac nájdete na stránke: Spilka Offices

Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.