15.09.2021

Top zelené budovy so zdravými kanceláriami v Bratislave

Trend trvalej udržateľnosti a ekológie môžeme v poslednej dobe čoraz viac badať aj pri kancelárskych budovách, ide najmä o nové prvotriedne kancelárske budovy, ktoré spĺňajú podmienky green certifikátov a ponúkajú zdravé kancelárie.

Celkovo máme v Bratislave až 662 234 m² kancelárskych priestorov s platným zeleným certifikátom. Ide o 34 % A+B class stocku v Bratislave alebo 34 z 291 budov. Z certifikovaného stocku má: 62 % BREEAM, 4 % kombináciu BREEAM/WELL GOLD (Twin City Tower) a 34 % LEED certifikát. Medzi kancelárskymi budovami sú aj také, ktoré certifikáciu ešte len plánujú resp. sú v príprave.

Zoznam green certifikácií kancelárskych budov v Bratislave (2.kvartál 2021):

Prehľad aktualít za druhý kvartál 2021 v oblasti green certifikácií bratislavských kancelárskych budov:

BREEAM Outstanding

Najvyššie hodnotenie BREEAM Outstanding má iba budova Twin City Tower s lukratívnymi kanceláriami v rámci projektu Twin City.

LEED Platinum

V prípade certifikácie LEED Platinum ide o budovy Digital Park IIEinPark Offices, ktorá tento certifikát získala ako prvá na Slovensku. 

BREEAM

V príprave pre certifikát BREEAM je aj budova Nivy Tower.

Pre Cushman & Wakefield je udržateľnosť a ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) jednou z priorít. Spoločnosť nedávno oznámila svoje ambiciózne ciele znížiť emisie skleníkových plynov v súlade s iniciatívou Science Based Targets initiative (SBTi): znížiť absolútne emisie skleníkových plynov podľa stanovených kategórií 1 a 2 vo svojich kanceláriách a prevádzke do roku 2030 o 50% oproti roku 2019 a podporiť svojich hlavných klientov, ku ktorým patria najväčší svetoví majitelia či nájomcovia nehnuteľností, ktorí tvoria 70% emisií v projektoch, ktoré Cushman & Wakefield spravuje (kategória 3), aby si nastavili svoje ciele do roku 2025. Podpisom kampane Business Ambition for 1.5ºC sa navyše firma zaväzuje dosiahnuť nulové emisie naprieč celým svojim dodávateľským reťazcom (kategória 1, 2 a 3) do roku 2050. 

V regióne strednej a východnej Európy teraz Cushman & Wakefield rozširuje svoju súčasnú ponuku služieb zameraných na udržateľnosť a ESG, aby klientom mohla poskytnúť komplexné poradenstvo. Majitelia a nájomcovia budov od nej môžu získať konkrétne a individuálne odporúčania ohľadom znižovania dopadov svojich budov na životné prostredie a pomoc s ich implementáciou. Prínosom pre nich bude nielen zníženie záťaže tvorenej ich nehnuteľnosťou, ale aj jej väčšia prevádzková efektivita a pripravenosť vyhovieť budúcim požiadavkám a reguláciám, čo zvýši ich konkurencieschopnosť.


Zdieľajte článok

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana má 10-ročné skúsenosti v marketingu a PR v oblasti realít. Je zodpovedná za marketingové, PR aktivity a rozvoj podnikania v Cushman & Wakefield na Slovensku.