10.01.2023

Kontajnerové kancelárie – Novodobý trend pracovných nehnuteľností

V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s využívaním nákladných kontajnerov ako druhmi stavby a ich využitím v sektore nehnuteľností. Ich vlastnosti ako flexibilita, cena, kvalita a dostupnosť, prispievajú na ich lukrativite a zvyšujúcom sa dopyte po takomto druhu nehnuteľností. Aktuálne nákladné kontajnery zohrávajú dôležitú rolu v modernej architektúre. Existuje mnoho druhov sektorov, ktoré môžu využiť práve kontajnery ako určitý druh stavby. V článku vám priblížime čo sú kontajnerové kancelárie, aké sú ich vlastnosti a využitie medzi realitami.

Aký druh stavby predstavuje kontajnerová kancelária 

Kontajnerové stavby predstavujú alternatívnu verziu tradičných stavieb. Materiálové riešenie nosnej konštrukcie kontajnerových stavieb môže byť veľmi pestré. V súčasnosti medzi najpoužívanejšie materiály patrí oceľ, drevo a železobetón. Steny kontajnerových stavieb sa typicky riešia ako ľahké sendvičové konštrukcie

Ako sa kontajnerová stavba líši od tradičnej stavby

Rozdiel oproti tradičným stavbám spočíva najmä v postupe výstavby. Hlavnou charakteristikou tohto stavebného systému je predovšetkým vysoký stupeň prefabrikácie. To znamená, že stavba je z 90 až 100 percent vyrobená mimo staveniska - napríklad vo výrobnom závode. Na mieste, kde sa kontajnerové kancelárie majú reálne nachádzať, dochádza v ideálnom prípade len k spojeniu jednotlivých stavebných modulov a napojeniu stavby na inžinierske siete.

Výhody nákladných kontajnerov ako kancelárskych priestorov

Mobilita

V dnešnej dobe máme mnoho okupácii, ktoré si vyžadujú vysoký level mobility a s tým aj možnosť mobilnej kancelárie. V rámci možností mobilných kancelárií, sa kontajnery nachádzajú na top priečkach, pretože majú dlhú životnosť a sú značne odolné voči externým vplyvom. V prípade, že sa potrebujete rýchlo presunúť a ste nútení si zobrať so sebou aj svoju „kanceláriu“, tak stačí, ak svoj kontajner naložíte na kamión, alebo iný k tomu slúžiaci prepravný prostriedok, a môžete vyraziť takmer kdekoľvek. 

Cena

Cena je hlavný dôvod prečo sa v spoločnosti kontajnerový štýl bývania stal trendom. Pri porovnaní ceny a kvality, kontajner dominuje vo voľbe nehnuteľností. Ako už bolo spomenuté, je veľmi odolný a má dlhú životnosť. Inými slovami, za to čo dostanete, zaplatíte veľmi málo a nie je na trhu nehnuteľností zatiaľ iný typ podobnej stavby, ktorý by práve kontajneru konkuroval. Z ekonomického hľadiska má kontajnerová nehnuteľnosť aj nízke náklady na prevádzku, či na samotnú výstavbu a zavedenie do prevádzky.

Ekológia a udržateľnosť

Nákladný kontajner je tovar, ktorý je vo svete nevyužitý a mimo prepravy tovaru sa doposiaľ na nič iné nepoužíval. Ak sa kontajnery nedajú už použiť na prepravu sú ponechané „napospas osudu“. Ich využitie ako nehnuteľností im pridalo nový zmysel a ich opätovné použitie na tieto účely nám pomáha pri našich kolektívnych cieľoch udržateľnosti a ekológie. V prípade, že už je kontajner naozaj v zlom stave a nedá sa opraviť, je taktiež možné ho jednoducho zrecyklovať

Prispôsobivosť

Kontajnerové kancelárie sú veľmi prispôsobivé - môžete si ich akokoľvek pretvoriť podľa vlastných potrieb a preferencií. Môžu byť vo forme veľkých extravagantných kancelárií alebo naopak môžu mať podobu malých minimalistických kancelárií. Je možné meniť nielen ich dizajn, exteriér a interiér, ale aj funkčnosť. Prispôsobivosť a flexibilita sú unikátne vlastnosti práve kontajnerových kancelárií.

Zdroj: Dreamstime.com
Zdroj: Dreamstime.com

Nevýhody nákladných kontajnerov ako kancelárskych priestorov

Povolenia

Vo väčšine prípadov nepotrebujete špeciálne stavebné povolenie alebo iné certifikáty, ale môže sa stať, že v nejakých krajinách alebo na vyhradených miestach, bude problém s výstavbou, respektíve zriadením kontajnerovej stavby. V takom prípade je potom zložitejšie tieto špeciálne povolenia získať. Kontajnerové stavby ešte nie sú, hlavne po legislatívnej stránke, úplne dotiahnuté a môže v tomto sektore nastať zopár komplikácií. Je preto dôležité si právne náležitosti zistiť vopred. 

Veľkosť

Vo väčšine prípadov, sa pri kontajnerových kanceláriách jedná o malé priestory, ktoré môžu pôsobiť klaustrofobicky.  Samozrejme, vieme si pridať aj niekoľko kontajnerov v rámci jednej stavby, následne by sa nám priestor markantne zväčšil. Avšak, takéto úpravy nie sú zvykom, pretože nám narastajú počiatočné náklady a aj náklady na údržbu. Treba si zvážiť, pred zvolením kontajnerových kancelárií, či sa cítime komfortne aj v menších útulných priestoroch. 

Izolácia

Problémy s izoláciou vás môžu pri zvolení si kontajnerových kancelárií postretnúť častejšie ako by ste čakali či chceli. V lete obrovské teplo, dusno a naopak v zime treskúce mrazy. Aby ste sa vyhli týmto nepríjemným scenárom, je potrebné brať extra ohľad na dobre zriadenú izoláciu. Pri neodbornej úprave kontajnerov a nedostatočnej izolácii môže dôjsť v najhoršom prípade ku korózii. Korózia dokáže životnosť kontajnerov výrazne znížiť. 

Zdroj: Dreamstime.com
Zdroj: Dreamstime.com

O kontajnerové kancelárie sa treba pravidelne starať a dohliadať na ich údržbu a správu. Na slovenskom trhu kancelárskych nehnuteľností ešte nie sú ľahko dostupné, ale sú začínajúcim trendom najmä u mladých ľudí, ktorí začínajú so svojím podnikaním a nemajú za sebou ešte veľký tím. Ak ste o kontajnerových kanceláriách ešte nepočuli, stojí za to ich vyskúšať.

Cushman & Wakefield síce vo svojej ponuke ešte zatiaľ kontajnerové kancelárie neponúka, no vieme vám ponúknuť množstvo iných druhov kancelárií naprieč Slovenskom ako napríklad:

AUPARK TOWER - Košický kraj, Protifašistických bojovníkov 11

Aupark Tower Košice je úspešný projekt v historickom centre Košíc, ktorý ponúka kancelársky priestor najvyššej A kategórie na jedenástich poschodiach a tiež komplexnú ponuku služieb v najmodernejšom nákupnom centre Aupark.

Viac nájdete na stránke: AUPARK TOWER Košice

LOGIBOX – Bratislavský kraj, Mokraň Záhon 4

Iba 15 minút od centra mesta sa nachádza moderná budova s bohatou ponukou kancelárskych a skladových priestorov. Široké možnosti parkovania, rýchly prístup na diaľnicu D1 a blízkosť nákupného centra AVION, sú nespornými výhodami.

Viac nájdete na stránke: LOGIBOX

Aston Building – Košický kraj, Werferova 1

Budova Aston ponúka vynikajúce schopnosti prostredníctvom širokej škály služieb. Budova spĺňa náročné kritériá súčasných ekonomických, technických a environmentálnych požiadaviek.

Viac nájdete na stránke: Aston Building 

Zdieľajte článok

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.