07.08.2020

Ako sa pohybujú ceny nebytových priestorov v Bratislave (2020)?

Medzi nebytové priestory patria kancelárske, obchodné a priemyselné priestory, ktoré spadajú pod komerčné nehnuteľnosti. Z celého Slovenska je najväčšia ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave. Aj maloobchodné priestory majú majoritné zastúpenie v hlavnom meste. Priemyselné priestory sú vo veľkom zastúpení v okolí Bratislavy, ale aj v rôznych lokalitách po Slovensku.

Ceny bytových a nebytových priestorov sa veľmi líšia. Taktiež je veľký rozdiel, o aké nebytové priestory na prenájom ide. Preto každý typ priestorov sa pohybuje v úplne rozdielnych cenových hladinách.

Ako sa pohybujú ceny nebytových priestorov v Bratislave?

Rozdelenie podľa typu priestoru:

Kancelárske priestory – kancelárie

Nájomné v prvotriednych priestoroch ostalo na nezmenenej úrovni 17,00 EUR/m²/mesiac v CBD lokalite – Central Business District.

Konkurenčný lízingový trh sa premietol do zvýšenia štandardného obdobia bez nájomného z 5 – 6 mesiacov na 6 – 7 mesiacov pri 5-ročnej lízingovej zmluve alebo ešte dlhších zmluvách na základe úrovne konkurencieschopnosti projektu. Nájomníci stále viac zvažujú úroveň svojich prevádzkových nákladov a niektorí prejavujú záujem o zmenšenie prenajatej oblasti, hoci väčšina spoločností na Slovensku nemá v úmysle prejsť na domáci model práce. Silnejšia vyjednávacia sila zo strany nájomcov prispieva k vyšším stimulom a príspevkom.

Ceny priestorov sa líšia aj podľa lokality, tu si môžete prezrieť prehľad cien podľa jednotlivých častí Bratislavy:

SUBMARKET*NÁJOMNÉ- PRVOTRIEDNE PRIESTORY
CC€ 17.00
IC€ 14.00
OC€ 11.50
CBD€ 17.00
SB€ 15.00

Mapa rozdelenia lokalít kancelárskych priestorov v Bratislave:

Zdroj: Bratislava Research Forum, Cushman & Wakefield

Obchodné priestory – nákupné centrá

Cena za prenájom priestorov v nákupných centrách zostala v druhom štvrťroku stabilná na úrovni 65 EUR/m²/mesiac.

Kombinované účinky oživenia nákupov, koncesie prenajímateľa (napríklad zľavy na nájomné, vyšší príspevok na zlepšenie situácie nájomcu alebo kratšie doby nájmu) a zmeny v zmesi nájomcov v nákupných centrách by mohli do konca roka priniesť stabilizáciu maloobchodu.

Prenájom maloobchodných priestorov je, samozrejme, možný aj v iných budovách ako nákupných centrách, na nákupných uliciach a podobne, avšak cena za nájom je veľmi rozlišujúca sa od úrovne, typu nehnuteľnosti, lokality a ďalších faktorov.

Priemyselné priestory – haly, sklady

Na trhu priemyselných nehnuteľností zaznamenávame stabilnú cenovú hladinu vo všetkých podskupinách. Prémiové logistické nájomné zostáva odolné na úrovni 4 EUR/m²/mesiac. Obrovské objemy prenajateľnej plochy, novo sa rozvíjajúce priemyselné zóny, silný investičný dopyt a pozitívny vývoj lízingu v priemyselných nehnuteľnostiach spôsobujú približovanie úrovne výnosov z prvotriednych priemyselných nehnuteľností a výnosov nákupných centier.

Autori: Zuzana Gurová & Juraj Bronček

Zdieľajte článok

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana má 10-ročné skúsenosti v marketingu a PR v oblasti realít. Je zodpovedná za marketingové, PR aktivity a rozvoj podnikania v Cushman & Wakefield na Slovensku.