16.11.2017

Fyzická a duševná pohoda výrazne ovplyvňuje kancelársku prácu, nemali by sme to ignorovať, hovorí sa v správe

Podľa poslednej správy Cushman & Wakefield, developeri a prenajímatelia, ktorí investujú do budovania kancelárií vytvárajúcich pohodu pre nájomcov budú profitovať a tí, ktorí nebudú takto investovať, budú čeliť klesajúcim ziskom.

Potvrdilo sa, že lepšie osvetlenie, priestorové usporiadanie a rastliny prispievajú k pohode a zvyšujú výkonnosť zamestnancov. Zisky zo zvýšenej výkonnosti výrazne prevažujú nad potenciálnymi úsporami nákladov dosiahnutými efektívnosťou v oblasti nehnuteľností – čo je pre nájomcov jasný imperatív.

Nehnuteľnosť, ktorá prináša duševnú pohodu, znamená aj pre prenajímateľov komerčnú výhodu a prinesie vyššie zisky. Prieskum organizácie Urban Land Institute ukázal, že dve tretiny odborníkov v oblasti prostredia zastavaných území súhlasia s tým, že prvky duševnej pohody v oblasti nehnuteľností môžu mať priamy vplyv na úspechy na trhu a hospodársku hodnotu. Okrem toho, podľa štúdie spoločnosti Dodge Data & Analytics, viac ako štvrtina prenajímateľov nehnuteľností si myslí, že môžu za duševnú pohodu žiadať zvýšené nájomné. Tie isté údaje ukazujú, že takmer polovica respondentov uviedla, že takéto priestory sa prenajímajú rýchlejšie.

Autorka správy Sophy Moffat z EMEA tímu výskumu v Cushman & Wakefield povedala: „Zvyšovanie pohody v odvetví komerčných nehnuteľností nie je módny výstrelok, ale už dávno očakávané potvrdenie toho, že ľudia predstavujú najväčšie náklady a najviac prispievajú k úspechu spoločností. Volanie po zmene v odvetví nehnuteľností a širšom prostredí zastavaných oblastí je hlasné a jasné: dizajn a výstavba pracovísk sa musí zmeniť tak, aby zodpovedala pružnej budúcnosti.“

Táto správa prináša tri kľúčové predpovede o tom, ako duševná pohoda ovplyvní v budúcnosti odvetvie nehnuteľností:

  1. Rozšíri sa počet konzultantov v oblasti duševnej pohody. Role pracovníkov riadenia ľudských zdrojov a správy zariadení, ktorí často pôsobia v podnikoch, budú nahradené manažérmi spoločenstiev využívajúcich analytické nástroje, inteligentné technológie a obchodné postupy efektivity, aby prispôsobili fyzické prostredie svojim obyvateľom. Kancelária ako „jeden priestor pre jednu organizáciu“ bude nahradená priepustnými pracoviskami s viacerými prekrývajúcimi sa spoločenstvami so zdieľanou úrovňou dôvery. Tieto pracoviská nastolia zvýšenú cenu za funkčnosť a príspevok k duševnej pohode nájomcov, ako aj k podnikovej výkonnosti.
  2. Duševná pohoda bude rozhodujúca pre prilákanie kvalitných nájomcov. Spokojnosť bude zohrávať kľúčovú úlohu pri rozhodovaní o prenájme a to najmä pre podniky vo vedomostnom sektore. S technologickým pokrokom budú nevyhnutné práce vykonávané ľuďmi dôležitejšie a zákazkoví zamestnanci nahradia zamestnancov na plný úväzok ako hlavný zdroj talentov. Tradičná kariéra bude nahradená portfóliami skúseností a zamestnanci si budú voliť, kde a ako chcú pracovať. Pozitívne pôsobiace a inteligentné kancelárie sa tak stanú najvyššou prioritou pre veľké talent a faktor „dobrých kancelárií“ bude ovplyvňovať rozhodnutia o prenájme popredných spoločností.
  3. Zdravotná kondícia zamestnancov bude predpovedaná technológiami. Developeri kancelárskych priestorov budú musieť lepšie poznať svojich klientov a priestor sa bude rozvíjať na základe okamžitej a úzkej spolupráce s nájomcami. V najbližšom desaťročí očakávame, že na základe zdravotných programov v pracovnom prostredí sa bude dať predpovedať práceneschopnosť a budú sa tak riadiť medzery v oblasti ľudských zdrojov ako aj náklady na zdravotnú starostlivosť zamestnancov v budúcnosti. Očakávame tiež analýzy zdravia zamestnancov a následné nastavenie fyzického priestoru. Tradičné metriky sa budú musieť zmeniť, aby lepšie analyzovali súbory údajov. I keď je efektívne mať k dispozícii individuálne zdravotné údaje v reálnom čase, vyvoláva to aj obavy z ochrany súkromia. Keď spoločnosti disponujú technológiou na monitorovanie biometrických údajov a osobných zdravotných informácií zamestnancov, môže prísť k závažným zneužitiam osobných údajov. V konečnom dôsledku pôjde o výmenu hodnôt - koľko budú zamestnanci ochotní obetovať pre prácu na lepších pracoviskách.

Zdieľajte článok