10.07.2023

Ako nájsť správny priestor na prenájom komerčných nehnuteľností?

Trh s komerčnými nehnuteľnosťami sa mení a vyvíja a preto je ťažké sa v ňom ako záujemca orientovať a držať krok s novými trendmi a meniacimi sa podmienkami. Momentálne je na trhu veľa možností, z ktorých si môžete vybrať. Netreba sa preto obmedzovať v potrebách, ale naopak, treba si presne špecifikovať všetky parametre, ktoré chcete, aby váš priestor mal. 

V článku vám predstavíme základné tipy, ktoré vám pomôžu sa lepšie rozhodnúť pri výbere priestoru na prenájom. Taktiež poukážeme na faktory, na ktoré by ste si pri výbere komerčnej nehnuteľnosti mali dať pozor, aby ste sa vyhli častému sťahovaniu kancelárskych priestorov či iným nepríjemnosťam. Pod pojmom komerčné nehnuteľnosti myslíme kancelárske, industriálne a maloobchodné priestory, budovy a areály.

Základné rady pri výbere komerčnej nehnuteľnosti na prenájom

1. Zadefinovanie si priorít a požiadaviek 

Ešte pred akýmkoľvek hľadaním konkrétnych nehnuteľností je fundamentálne si spraviť list požiadaviek a náležitostí, ktoré by mal daný priestor spĺňať. Ak záujemca disponuje väčším počiatočným finančným kapitálom, môže preferovať lukratívne časti v CBD oblastiach a vo výškových budovách, ktoré disponujú moderným vybavením a trendovým dizajnom. 

V prípade, ak záujemca disponuje menším objemom finančných prostriedkov, nebude vyhľadávať ponuky v prominentných lokalitách ale naopak, zameria sa na ponuky mimo centra mesta, v starších budovách. Základom je určiť si financie, lokalitu, vybavenie a dostupnosť. 

2. Prieskum lokality 

Potom, ako ste si určili priority, sa môžete posunúť na preskúmanie vašej zvolenej lokality. Zistite si vopred či je v blízkej dostupnosti vo vašej lokalite dostatok gastronomických možností, parkovacích miest a zastávok mestskej hromadnej dopravy. 

Aj napriek tomu, že nehnuteľnosť sa nachádza v lukratívnej oblasti môže sa stať, že tam nebude dostatočné množstvo reštaurácií alebo akýchkoľvek iných služieb, pretože sa jedná o novo vybudovanú časť, ktorá ešte nie je plne obsadená a možnosti sú tam obmedzené.

V neposlednom rade, sa pri preskúmavaní vašej lokality ubezpečte, že je bezpečná a nejedná sa o nebezpečnú oblasť. V prípade, ak aj nemáte až taký veľký počiatočný kapitál, radšej uberte z iných požiadaviek (napríklad z veľkosti priestoru).

3. Proaktívny prístup 

Buďte plne zainteresovaní do procesu výberu komerčnej nehnuteľnosti. Absolvujte obhliadky priestorov, prezrite si osobne niekoľko ponúk a porovnajte si plusy a mínusy pri každej ponuke. 

Použite metódu „rozhodovacieho stromu“- rozanalyzujte si riziká a využite všetky dostupné možnosti, aby ste spravili to najlepšie informatívne rozhodnutie. 

Ak si nie ste úplne istí trhom s nehnuteľnosťami, necítite sa sebaisto pri vyjednávaní podmienok a zjednávaní ceny, zverte sa do rúk odborníka. Realitní agenti sa pohybujú na realitnom trhu, majú skúsenosti a znalosti, pomocou ktorých vám často vedia zabezpečiť oveľa výhodnejšie podmienky, ako by vám na začiatku ponúkli majitelia nehnuteľností. 

4. Integrácia technológií

Nie každá budova alebo komerčný priestor je natoľko moderný, aby spĺňal technickú náročnosť niektorých profesií. Napríklad, ak si hľadáte priestor na prenájom kancelárie a pracujete v IT sektore, je nutné si dať pozor na dostupnú rýchlosť internetu a možnosť modernizovania objektu z technologického hľadiska. 

Samozrejme, nejedná sa len o IT sektor, ale vo všeobecnosti platí, čím modernejšie technologické vybavenie a možnosti, tým väčší dopyt je po nehnuteľnosti. 

Na trhu nájdete kancelárie v rôznych štandardoch a preto sa môže stať, že v istých prípadoch bude z vašej strany potrebné si priestor doladiť podľa svojich potrieb a vytvoriť tak kancelársky priestor na mieru.

Na čo si dať pozor pri výbere komerčnej nehnuteľnosti?

Pri hľadaní komerčnej nehnuteľnosti si treba dávať pozor na neatraktívne a nebezpečné lokality, neznalosť trhu a trhových podmienok  a na právne náležitosti spojené už konkrétne s nájomnou zmluvu a nájomnými podmienkami. S prekonaním jednotlivých prekážok vám vie pomôcť realitný agent. Realitné agentúry majú znalosti, konexie a skúsenosti s prenájmom komerčných nehnuteľností.

Prioritné je si zadefinovať hlavné prvky, ktoré musí nehnuteľnosť spĺňať. Potom postupujeme v logickom slede, od lokality cez aktívny prístup k nájdeniu tej najlepšej možnosti, až k zohľadneniu technologickej vybavenosti priestoru. 

V Cushman & Wakefield sme špecialisti na oblasť prenájmu komerčných nehnuteľností  a vždy vám radi pomôžeme. U nás nájdete mnoho lukratívnych komerčných nehnuteľností a priestorov na prenájom, ale aj predaj. 

The Europeum - Suché mýto 1, Bratislava

Kancelárske priestory v Europeum sú umiestnené v reprezentatívnom prostredí v centre Bratislavy. Tieto kancelárske priestory sú  vhodné na dlhodobý, ale aj krátkodobý prenájom. Boli postavené v roku 2004 a sú certifikované na úrovni Very Good podľa BREEAM certifikácie. V pasáži na prízemí sú početné obchodné priestory s možnosťou parkovania priamo v objekte. Výhodou je tiež možnosť prenájmu servisovaných kancelárií.

Viac nájdete na: The Europeum

Myhive Vajnorská │ Tower 1 - Vajnorská 100, Bratislava

17-podlažná administratívna budova je súčasťou VIVO! Bratislava (bývalý Polus City Center), rozsiahleho, novo zrekonštruovaného nákupného centra na Vajnorskej ulici. Priestory zaručujú nájomcom vysoký štandard prostredníctvom moderne zariadených kancelárií a vynikajúcej dostupnosti autobusom, električkou alebo autom.

Viac nájdete na: Myhive Vajnorská

City Business Center IV - Karadžičova 14, Bratislava

City Business Center IV je moderný komplex s množstvom služieb v bezprostrednej blízkosti autobusovej stanice. K dispozícii sú priestory na šiestich poschodiach s možnosťou parkovania. 

Viac nájdete na:City Business Center IV

Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.