24.01.2023

Hľadáte menšie kancelárske priestory? Na toto si dajte pozor

Dopyt po menších kancelárskych priestoroch je na trhu s nehnuteľnosťami čoraz väčší. Vďaka COVID pandémii, sa ľudia prispôsobili na prácu z domu a hybridný spôsob práce sa stal novým normálom aj napriek tomu, že obdobie pandémie je viac menej za nami. Zamestnávatelia tak teraz viac zvažujú zmenšiť svoje existujúce priestory alebo sa relokovať do menších kancelárskych priestorov. Menšie kancelárske priestory lákajú aj malé firmy alebo živnostníkov, ktorí nemajú veľký počet zamestnancov a radi by mali svoj menší tím pokope. 

Ak sa rozhodnete pre menšie kancelárske priestory, môžete natrafiť na niekoľko nástrah, ktoré môžu ovplyvniť vašu pracovnú pohodu a do istej miery, aj výkon. V článku vám predstavíme niekoľko bodov,  na čo si dať v prípade malých kancelárskych priestorov pozor a ako, prípadným úskaliam čeliť.

Obmedzený priestor 

Možno si to neviete na začiatku až tak predstaviť, ale ak sa rozhodnete pre menšiu kanceláriu, musíte počítať aj s tým, že nebudete mať toľko úložného miesta, nebudete môcť mať ani veľa nábytku a taktiež nebudete mať s veľkou pravdepodobnosťou, ani relaxačnú či oddychovú miestnosť. Tieto faktory pre mnohých zamestnancov môžu pôsobiť odradzujúco a nemusia byť ochotní do kancelári, za takých podmienok,  ani chodiť, ak nebudú samozrejme nútení. Taktiež, ak sa dlhodobo nachádzate v malom priestore, môžete sa začať cítiť úzkostne a klaustrofobicky. Pocit stiesnenosti však viete vyriešiť správnou kombináciou farieb a vybavením, vhodným pre menšie kancelárie, ktoré kancelársky priestor opticky zväčšia a presvetlia.

Nedostatok súkromia 

V malých kanceláriách ste každému na očiach, a preto, súkromia sa v menších kanceláriách, teda nedožičíte. Základným pravidlom malých kancelárií je, čo najviac šetriť miesto. Stoly pre zamestnancov sú najčastejšie naukladané jeden vedľa druhého a priestor v uličkách je využívaný na uskladnenie kancelárskych pomôcok a dokumentov. Je pravdepodobné, že súkromie nenájdete ani počas obedovej pauzy, pretože priestory kuchynky bývajú často veľmi jednoduché a miesta na sedenie sú obmedzené. 

Akumulácia nepotrebných vecí 

Ak máte vy a váš tím minimalistický postoj, tak v malých kanceláriách nebudete mať problém dlhodobo prebývať či dokonca si užívať menšie priestory. Naopak, ak ste ako väčšina „smrteľníkov“, tak ste v práci obklopení často aj zbytočnosťami, ktoré sa kumulujú na vašich pracovných staniciach. V malých kanceláriách je nutné, aby každá nepotrebná vec, mala svoje miesto alebo najlepšie, aby sa v kancelárii vôbec nenachádzala. 

Za nepotrebnú vec považujeme všetko, čo nepoužívame na dennej báze. Nielenže vám toto pravidlo ušetrí množstvo pracovného miesta na stole, ale dodá vám to aj pocit organizovanosti a uhladenosti pracovného prostredia. Koniec koncov, upratané a minimalistické okolie, aj podľa čínskeho umenia Feng Shui, prispieva k celkovej motivácii podávať lepšie pracovné výsledky a cítiť sa príjemnejšie.

Zanedbanie poriadku a neudržiavanie minimalistického prístupu vám môže veľmi rýchlo spôsobiť chaos. Pravidelná revízia vecí a dokumentov na vašom pracovnom stole je prvý krok k príjemnému fungovaniu v malej kancelárii. 

Konštantné rozptyľovanie

S komunikáciou medzi kolegami sa stretnete kdekoľvek či už pracujete vo väčších kanceláriách alebo v menších. V prípade menších kancelárií komunikácia alebo hlasné telefonovanie predstavuje rušivý element  pre ostatných pracujúcich zamestnancov. V malých kanceláriách si nemáte kde nájsť svoj tichý kút, do ktorého by ste sa mohli skryť. Celá situácia môže pôsobiť frustrujúco a spôsobovať vám nervozitu, pretože úlohy, ktoré by ste za iných okolností mali hotové za pár minút,  vám pri rušivých elementoch zrazu trvajú 3 krát dlhšie. 

V článku sme vám predstavili zopár nežiadúcich situácií, ktoré by mohli nastať v prípade, ak sa rozhodnete pre menšiu kanceláriu. V prípade, že nie ste náročný typ, menšie kancelárie môžu byť pre vás jednoduchšou voľbou a určite menej finančne náročnou. Cushman & Wakefield vám ponúka kancelárie rôznych rozmerov, z ktorých si môžete vybrať: 

Blumenau - Dúbravská cesta 3, Bratislava

Prednosťou moderného komplexu BLUMENAU je najmä blízkosť zelene a strategická poloha. Nachádza sa totiž neďaleko dopravného uzla Patrónka. Okolie objektu ponúka široké spektrum služieb. Bezproblémové je aj parkovanie. Administratívnu budovu dopĺňa vlastný parkovací dom. 

Viac nájdete na stránke: BLUMENAU

Aircraft - Ivánska cesta 30, Bratislava

Budova s príhodným názvom AIRCRAFT oslní moderným dizajnom a zaujme rozlohou 9 400 m². Stavba sa nachádza na Ivánskej ceste. Stojí v bezprostrednej blízkosti letiska a disponuje vynikajúcim napojením na diaľnicu.

Viac sa dozviete na stránke:  AIRCRAFT

Lakeside Park 02 - Tomášikova, Bratislava

Iba 4 km od Starého Mesta. Veľmi prominentná a viditeľná administratívna budova sa nachádza v atraktívnom zelenom parku s nádherným výhľadom na jazero Kuchajda, vynikajúcim prístupom autom (10 minút do centra mesta a na letisko) a mestskou hromadnou dopravou.

Viac nájdete na stránke: LAKESIDE PARK 02


Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.