28.12.2022

Kancelárie v štandarde A a B a C: Aký je medzi nimi rozdiel?

Ako aj v iných oblastiach, aj kancelárske priestory majú svoje triedy, ktoré sú determinované podľa určitých zásad a zákonov. V oblasti kancelárií rozlišujeme tri základné kategórie A, B a C. Poznanie jednotlivých tried je dôležité, či už v prípade kúpy alebo prenájmu kancelárskych priestorov. Podľa toho, do akej kategórie nám spadá kancelársky priestor, vieme predpokladať, ako bude priestor vyzerať a čo môžeme od neho očakávať. 

Kancelárie triedy A

Kancelárie triedy A majú najvyššiu úroveň a spĺňajú elitné požiadavky i zákonné nariadenia. Zvyčajne sa jedná o novo postavené kancelárske priestory, ktoré majú dobre vybudovanú infraštruktúru vo svojom okolí. Najčastejšie sa nachádzajú v centrách miest na prémiových lokalitách. Z interiérového hľadiska sa v nich nachádza moderné zariadenie od nábytku až po techniku a služby v rámci budovy, v ktorej sa tieto luxusné kancelárske priestory nachádzajú. Kancelárske priestory typu A, majú často veľmi unikátny dizajn, ktorý zaujme potencionálneho nájomcu alebo kupujúceho. Tento druh kancelárskych priestorov  by mal disponovať nadzemným, ale aj podzemným, parkovaním, ktoré je pravidelne kontrolované. 

Kancelárie triedy B 

Priestory typu B zahŕňajú hlavne kancelárie nachádzajúce sa v nákupných centrách, ktoré sú v prevádzke už viac ako 5 rokov. Do tejto kategórie taktiež patria nedávno zrekonštruované budovy a domy. Náklady, na prevádzku kancelárií typu B, sú nižšie ako kancelárií typu A. Z tohto dôvodu predstavujú častejšiu voľbu záujemcov. Z exteriérového a interiérového hľadiska sa nijak markantne nelíšia od kancelárskych priestorov typu A. Taktiež v nich nájdeme moderné kancelárske vybavenie, techniku či parkovanie. Hlavný rozdiel medzi kanceláriou typu A a B je lokalita. Kancelárie typu B už nenájdeme v tých najlukratívnejších oblastiach, avšak, majú stále pomerne dobre vybudovanú infraštruktúru vo svojom okolí.

Kancelárie triedy C

Kancelárie patriace do triedy C sa nachádzajú v budovách starších ako 10 rokov, ktoré nie sú nijak zvláštne prerobené a nedisponujú dobrou lokalitou. Zvyčajne sa nachádzajú ďalej od centra s obmedzenou prístupnosťou mestskej hromadnej dopravy. Infraštruktúra v okolí kancelárií triedy C nie je pre záujemcov taká kvalitná a lukratívna. Exteriér budovy pôsobí neatraktívne a úpravy týchto budov sú minimálne. Interiér, v kanceláriách triedy C, je staromódny a technika nie je modernizovaná. Otázka parkovania, v kanceláriách typu C,  nie je vždy zodpovedaná. Zabezpečenie parkovacích miest, či ich stráženie, nebýva podmienkou.

Cushman & Wakefield má v ponuke kancelárie rôznych kategórií:

River Park - Dvořákovo nábrežie 10, Bratislava

Exkluzívne kancelárske priestory v multifunkčnom objekte River Park, na nábreží Dunaja, kombinujú vysokú kvalitu s lukratívnou adresou. Priestory v celkovej rozlohe 29 000 m2 sa nachádzajú v pešej dostupnosti historického centra Bratislavy. Parkovanie je zabezpečené v trojposchodovej garáži s kapacitou 1 150 áut.

Viac nájdete na stránke: River Park | Cushman & Wakefield (cushwakeoffices.sk)

Bottova - Jána Bottu 2, Banská Bystrica

Zrekonštruovaná budova na ulici Jána Bottu v centre Banskej Bystrice ponúka na prenájom kancelárske priestory vysokého štandardu. Kancelárie je možné upraviť podľa požiadaviek nájomcu. Výhodou kancelárskej budovy je moderné vybavenie priestorov, parkovacie miesta, a dobrá dostupnosť do centra mesta.

Viac nájdete na stránke: Bottova | Cushman & Wakefield (cushwakeoffices.sk)

AB Bojnícka - Bojnícka 18, Bratislava

Viacpodlažná budova AB Bojnícka ponúka na prenájom kancelárske priestory s jednoduchým napojením na bratislavský diaľničný obchvat D1. V jej blízkosti sa nachádza Obchodné centrum Polus City Center, ktoré je vzdialené len 7 minút cesty autom.

Viac na stránke: AB Bojnícka | Cushman & Wakefield (cushwakeoffices.sk)

Pred kúpou alebo prenájom kancelárskych priestorov je veľmi užitočné si zistiť, do akej triedy, vami vyhliadnuté kancelárske priestory, spadajú. Na základe týchto rozdelení budete vedieť, aké predpoklady by váš kancelársky priestor mal spĺňať.


Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.