04.01.2022

Aká je to ergonomická kancelária a čo by v nej nemalo chýbať?

Ergonomická kancelária
Ergonomická kancelária

Ergonomická kancelária je pojem, s ktorým sa v súčasnosti stretávame čoraz častejšie a čoraz viac sa prihliada na jeho dôležitosť, najmä v pracovnom prostredí, kde zamestnávateľom záleží na svojich zamestnancoch.

Predtým, ako si popíšeme, čo by mala obsahovať ergonomická kancelária, si najprv vysvetlíme pojmy ergonómiaergonomická kancelária.


Čo je to ergonómia?

Ergonómiou môžeme nazvať vzťah medzi človekom a prostredím okolo neho. Predmetom záujmu je človek a cieľom je vylepšiť jeho pracovný výkon a pohodlie pri práci, pričom sa dbá na jeho zdravie. Ide teda o prispôsobenie pracovných prostriedkov a prostredia v práci potrebám človeka.

Ergonomická kancelária

Ergonómiu je potrebné vnímať ako celok. Ide o súhrn pracovných prostriedkov a pomôcok, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a pracovné výkony. Viacero štúdií dokazuje, že investícia do ergonomickej kancelárie sa vám mnohonásobne vráti.

V ergonomickej kancelárii nájdeme stoly s prispôsobiteľnou výškou, pohodlné a polohovateľné kancelárske stoličky, správne umiestnený monitor aj s počítačovou myšou. Dokonca si vieme zabezpečiť aj ergonomickú myš a ergonomickú klávesnicu, gélové podušky pod kancelársku myš, rôzne zdravotné pomôcky ako fit lopty, rôzne druhy opierok na ruky, ergonomické podložky pod nohy. V ergonomickej kancelárii by nemalo chýbať ani správne osvetlenie, či už stropné, alebo doplnené o pracovné lampy.


Zdravotné výhody ergonomickej kancelárie

Zdravotných výhod ergonomickej kancelárie je neúrekom. Pri zariaďovaní kancelárií je potrebné premyslieť si, aké kúsky nábytku a pomôcok budeme v kancelárii používať. Najlepšou voľbou z dlhodobého hľadiska je výber ergonomického, a teda zdravotne prospešného nábytku a pomôcok.

Nastaviteľný stôl, pri ktorom si vieme pohybovať s výškou, nám umožní pri práci aj stáť, a tak sa vyhnúť niekoľkohodinovému sedeniu takmer bez pohybu.

Ergonomická stolička nám pomôže pri správnom držaní chrbtice, a tak nám pomôže predísť väčším bolestiam chrbtice a krku, ktorý zvykne pri dlhom sedení a nesprávnej polohe spôsobiť stuhnutie svalstva a tým prichádzajú či už bolesti chrbtice, krku, ale aj hlavy, čo nám skomplikuje nielen pracovný, ale aj súkromný život a tým aj celkovú kvalitu života.

Správne osvetlenie dopomôže nielen nášmu zraku, ale aj výkonu a celkovej nálade na pracovisku, čo môže výrazne ovplyvniť výkon zamestnancov a výsledky firmy.


Investícia do ergonomických pracovných pomôcok má z dlhodobého hľadiska veľa pozitív, ktoré kladne ovplyvnia zamestnancov a celkovo pracovné prostredie. Ergonomická kancelária by preto mala byť súčasťou vašich plánov pri zariaďovaní nových kancelárskych priestorov pre vašich zamestnancov.

Zdieľajte článok

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana má 10-ročné skúsenosti v marketingu a PR v oblasti realít. Je zodpovedná za marketingové, PR aktivity a rozvoj podnikania v Cushman & Wakefield na Slovensku.