01.02.2019

Cushman & Wakefield Czech Republic vydáva historicky prvý rebríček top vlastníkov a developerov kancelárskych budov

Momentálne sa v Čechách nachádza 4,23 miliónov m2 kancelárskcyh plôch. Najväčším vlastníkom s 22 nehnuteľnosťami, zaberajúcich 5% celkovej plochy, je skupina CPI Group. Traja najväčší vlastníci kancelárskych priestorov v Prahe ovládajú cca 15% celého trhu. Najaktívnejším developerom posledných desiatich rokov je spoločnosť Penta Investments.

"Napriek tomu, že trom najväčším vlastníkom patrí významné percento trhu, konkrétne 15%, pražský trh kancelárskych nehnuteľností je stále značne fragmentovaný. Naviac štruktúra portfólií jednotlivých investorov sa môže podstatne líšiť - zatiaľ čo CPI Group vlastní vyšší počet menších projektov (niektorých aj štandardu B), Deka či Passervinvest vsádza na veľké projekty štandardu A (napríklad The Park na Chodově alebo BB Centrum)," hovorí Radka Novak, vedúca oddelenia tímu prenájmu kancelárskych priestorov v spoločnosti Cushman & Wakefield.

Kancelársky trh ovládajú Češi

Český kancelársky trh je zo 65% v českých rukách. Zo zahraničných investorov prevládajú najviac susedné štáty Čiech, zo 7% nemeckí investori a zo 6% rakúski. Talianske firmy ovládajú 3% trhu a americké 2%. V Prahe je percento trhu vo vlastníctve lokálnych investorov o niečo menšie, a to 58%. Ako metropola je Praha pre zahraničný kapitál logicky atraktívnejšia ako Brno a Ostrava. Druhý najväčší kapitál je z Nemecka, držiaci podiel 9%. 

 Zatiaľ čo v Prahe je viacero veľkých vlastníkov, Brnu a Ostrave jednoznačne kraľuje CTP Invest s 24% podielom na oboch trhoch. České spoločnosti vlastnia takmer 90% kancelárskeho trhu v Brne a Ostrave, čo potvrdzuje fakt, že tamojší investori veria trhu logicky najviac.

Najaktívnejší developeri posledného desaťročia

Najväčší objem kancelárskych plôch postavila spoločnosť Penta Investments, tesne za ňou spoločnosť Skanska, ktorá za posledných 10 rokov postavila najviac kancelárskych budov. Tretím najaktívnejším developerom je CTP Invest. Zatiaľ čo Skanska sa zameriava prevažne na Prahu, CTP stavia v najvyššom počte regiónov.

 "Skanska i Penta sa zameriavajú na najpopulárnejšie kancelárske lokality v Prahe, u Penty je jasná inklinácia k riešeniu väčších urbanistických celkov s multifunkčným využitím. Skanska zas patrí medzi jednoznačných lídrov v oblasti udržateľného rozvoja, zelených i well-being certifikátov," dopĺňa Radka Novak.

Najväčší podiel na aktuálnej výstavbe nových kancelárskych plôch a projektoch so zahájením výstavby v blízkej budúcnosti má spoločnosť Sekyra Group a Skanska. Tento ukazovateľ bude najviac náchylný na zmeny, je totiž veľmi ťažké predpovedať, ako sa bude developerom dariť so získavaním povolení ku výstavbe pri veľkých projektoch. Rebríček bude preto každoročne aktualizovaný.

Praha 4, Praha 5 a Praha 8 sú populárne lokality pre novú výstavbu, v Prahe 1 však prevažujú rekonštrukcie. Momentálne je vo výstavbe takmer 380 000 m2 nových kancelárskych plôch. Podiel rekonštrukcií z celkovej výstavby tvorí až 15%. Dopyt po kancelárskych priestoroch je stále veľmá aktívny, väčšina budov je plne obsadená už v okamžiku ich dokončenia.

Viac informácií tu: https://www.officeguide.cz/cushman-wakefied-vydava-historicky-prvni-zebricek-top-vlastniku-a-developeru-kancelarskych-budov

Zdieľajte článok