21.07.2023

Kancelárie pre právnické firmy: Ako by mali vyzerať a ktorá lokalita je najlepšia?

Právnické kancelárie si dávajú záležať na svojom vizuály, externom aj internom. Hlavný opakujúci sa prvok, ktorý nájdeme takmer v každej väčšej právnickej firme je luxus a minimalizmus. Právnická profesia si vyžaduje každodenné stretávanie sa s klientmi a je veľmi dôležité, aby právnické kancelárske priestory pôsobili reprezentatívne a usporiadanie. Dizajn a usporiadanie kancelárie, by malo zodpovedať firemnej kultúre a „značke“, ktorú sa firma snaží propagovať a komunikovať. Právnické firmy sú často náročnejšie na nájdenie tých správnych kancelárskych priestorov a zväčša preferujú drahšie nehnuteľnosti v prepychovejších lokalitách s moderným dizajnom a vybavením.

Aké zariadenie nesmie chýbať v právnických kanceláriách? 

Technické vybavenie kancelárie

V súčasnosti je množstvo administratívnych aktivít automatizovaných. Inak tomu nie je ani v právnických firmách. Preto je nutné, aby v týchto kanceláriách bolo zabezpečené moderné vybavenie, ako napríklad počítače, ktoré budú mať v sebe zabudované novodobé softvéry na uľahčenie administratívnych činnosti. 

Taktiež pri každodennom vytváraní administratívnych dokumentov je fundamentálne, aby sa v každej právnickej kancelárií nachádzalo dostatočné množstvo kopírok, skenerov a skartovačiek.

Dostupná právnická literatúra a výskumy

Zamestnanci právneho odvetvia si musia pamätať množstvo zákonov, aby vedeli vykonávať svoju prácu správne. Avšak, zákony sa nám často menia a predsa, aj právnici sú len ľudia a môže sa stať, že im nejaký zákon vypadne a potrebujú si ho dohľadať. Nie každý preferuje vyhľadávanie na internete, pričom stále sa ešte nájdu ľudia, ktorým vyhovuje hľadanie potrebných informácií v odbornej literatúre. Prístup k špecifickej literatúre, prípadne výskumom, nájdeme v menších knižniciach, ktoré patria do kategórie nevyhnutného vybavenia právnických kancelárií. 

Komunikačné a bezpečnostné systémy 

Vzhľadom na citlivú povahu dokumentov v právnom sektore je veľmi dôležité, aby právnické firmy mali dobre vybudované bezpečnostné systémy a štruktúru v rámci emailovej a písomnej komunikácie.

Vybavenie kancelárií a miesto pre nerušenú prácu zamestnancov

Zamestnanci trávia v právnických kanceláriách často aj viac ako osem hodín denne. Kladie sa kvôli tomu dôraz na prítomnosť ergonomického nábytku a pohodlných sedačiek. Jednou z unikátnych miestností, ktoré nájdeme v rámci právnickej kancelárskej budovy, je privátna mini konferenčná miestnosť. Zamestnanci ju často využívajú ak potrebujú riešiť konfidenčné prípady. 

Spoločné, reprezentatívne miestnosti

V neposlednom rade sa v tomto odvetví kladie veľký dôraz na zabezpečenie reprezentatívnej recepcie, pretože to je prvé miesto, ktoré klient uvidí. Prvý dojem zväčša utvára názor a preto je nesmierne dôležité, dať si záležať na priestoroch, v ktorých budete vítať, prípadne usádzať, svojich klientov. 

Ako aj v prípade iných profesií a ich moderných kancelárskych priestorov, tak aj v prípade tej právnickej, sa ešte medzi kancelárskymi priestormi nachádzajú napríklad relaxačné, konferenčné a kolaboračné miestnosti, ktoré slúžia ako priestor na stretávanie sa s klientmi, brainstorming a oddych.

Ako správne vybrať lokalitu právnickej kancelárie? 

  • Právnická kancelária by sa mala nachádzať v blízkosti súdov a vládnych inštitúcií. Vzhľadom k prepojenosti medzi týmto inštitúciami si zamestnanci dokážu ušetriť čas presúvaním sa medzi nim ak sú v blízkej proximite. 
  • Právnické kancelárie by sme len ťažko hľadali v nebezpečných a nelukratívnych štvrtiach. Poväčšine sa nachádzajú v CBD oblastiachna prominentných uliciach, kde je dobre zabezpečená bezpečnosť a doprava. 
  • Kritické je, aby lokalita disponovala aj dostatočným množstvom parkovacích miest. Ešte nie sme v dobe, kedy by sme nevyužívali automobilovú dopravu. Klienti sa poväčšine presúvajú autami a preto, aby sme ich neodradili, je nutné zabezpečiť dostatočné množstvo parkovacích miest v blízkosti budovy, najlepšie hneď pri nej. 

Právnický sektor je trochu náročnejší na svoje vybavenie a lokalitu, v porovnaní s inými odvteviami. Nie je však nemožné splniť ich očakávania. My v Cushman & Wakefield  máme v ponuke niekoľko skvelých ponúk, ktoré spĺňajú potreby právnických firiem. 

Dom u zlatého orla - Panská 14, Bratislava

Historická budova sa nachádza na hlavnej pešej zóne, v historickej časti hlavného mesta. Samozrejmosťou je preto bohatá občianska vybavenosť, vrátane bánk, kaviarní, reštaurácií a ostatných služieb. Dostupnosť mestskou hromadnou dopravou je bezproblémová, zastávky autobusov a električiek nájdete v bezprostrednej blízkosti.

Viac nájdete na stránke:  Dom u zlatého orla

Galvaniho Business Center IV - Galvaniho 17, Bratislava

Komplex Galvaniho Business Center ponúka moderné kancelárie s pohodlným parkovaním, priamo v nákupnej zóne Avion, v blízkosti diaľničného obchvatu a letiska.

Viac nájdete na stránke: Galvaniho Business Center IV

Pribinova X Eurovea 2 - Pribinova, Bratislava

ova X je budúci kancelársky projekt situovaný priamo pozdĺž vznikajúceho mestského bulváru a tranzitného koridoru v Bratislave. Neporovnateľné umiestnenie v kombinácii s estetickou fasádou, vynikajúcou dopravnou a pešou dostupnosťou.

Viac nájdete na stránke: Pribinova X Eurovea 2

 

Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.