25.10.2023

Kancelárie podľa firemnej kultúry: Ako vytvoriť priestor, ktorý odráža hodnoty a identitu vašej firmy?

Firemná kultúra predstavuje všetko to, v čo firma verí, ako sa firma prezentuje, aké hodnoty a vízie zastáva a presadzuje, a ako sa správa voči svojim zamestnancom. Je to akýsi vnútorný kompas, podľa ktorého sa firma riadi – od spôsobu, akým sa oslavujú úspechy, až po riešenie ťažkých situácií a konfliktov. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí javiť ako významný aspekt, je to kľúčová časť toho, čo robí firmu jedinečnou.

Prečo je firemná kultúra dôležitá? 

Od nastavenia firemnej kultúry sa odráža level produktivity a lojality zamestnancov, vnímanie značky firmy spoločnosťou a aj celková produktivita podniku.  Silná a pozitívna firemná kultúra dokáže pritiahnuť talentovaných jednotlivcov a zároveň ich aj motivovať, aby zostali vo firme dlhodobo a nehľadali iné možnosti. 

Naopak, slabá alebo toxická kultúra vie prispieť k vysokej fluktuácií zamestnancov, nízkej morálke a nespokojnosti nielen zamestnancov, ale aj samotných zákazníkov či investorov.

Pochopenie hodnôt spoločnosti: 

Keď sa hovorí o dizajne kancelárie v súvislosti s firemnou kultúrou, nie je to len o výbere nábytku alebo farieb. Je to skôr o vytvorení prostredia, ktoré odzrkadľuje hodnoty a vízie firmy. 

Pri tvorbe dizajnu kancelárie je nutné sa zamyslieť nad tým, čo vaša spoločnosť skutočne predstavuje a aký odkaz chcete, aby vaše kancelárie niesli. Ak vaša firma nemá jasne definované hodnoty, treba si ich vytvoriť či už pomocou workshopov, prieskumov alebo diskusiou s vašimi zamestnancami a vedením firmy. Keď máte jasno v hodnotách, premýšľajte nad tým, ako ich môžete preniesť do fyzického prostredia.

Ak je napríklad udržateľnosť vaša kľúčová hodnota alebo vízia, môžete zvážiť zavedenie ekologických stavebných materiálov alebo zavedenie moderných systémov na šetrenie energie. Ak je  naopak transparentnosť pre vašu firmu dôležitá, môžete zvoliť otvorený kancelársky priestor tzv. open space s množstvom presklených priestorov.

Farebná paleta: 

Výber farieb nie je len náhodný výber farebnej kombinácie, ktorá sa nám páči. V kontexte kancelárskeho dizajnu môže farebná paleta hrať kľúčovú úlohu v tom, ako sa zamestnanci cítia v priestore a ako vnímajú firemnú kultúru. 

Podľa psychológii farieb, každá farba nesie nejakú hodnotu. Napríklad, modrá evokuje pocity pokoja a dôvery, zatiaľ čo červená stimuluje energiu a vášeň. 

Je dôležité si teda zvážiť, aké pocity chcete vo vašich kancelárskych priestorov vyvolať. V prípade, ak už máte „brandovú“ paletu farieb danú, zvážte, ako ich môžete začleniť do interiéru tak, aby ste vytvorili konzistentný a profesionálny vzhľad.

Open space vs uzavretá kancelária

Typ kancelárskeho priestoru by mal odrážať spôsob, akým vaša firma funguje. Ak kladiete väčší dôraz na tímovú spoluprácu, otvorený priestor predstavuje pre vás lepšiu variantu ako uzavreté „cubicle“ kancelárie

Na druhej strane, ak väčšina vašej práce spočíva v nakladaní s citlivými informáciami alebo si vyžaduje častokrát súkromie bez rušivých elementov, je pre vás variant uzavretých kancelárií adekvátnejší. 

Kancelárske prostredie nám napovie veľa o firme o jej hodnotách, víziách a fungovaní. Keď vstúpite do dobre navrhnutej kancelárie, môžete hneď nasať energiu, vášeň a smerovanie, ktorým sa firma uberá. Dizajn kancelárie by sa mal brať ako investovanie nielen do samotného prostredia, ale predovšetkým do zamestnancov, ktorí v ňom trávia svoj čas. 

Keď sú kancelárske priestory prispôsobené tak, aby vyhovovali potrebám a komfortu tímu, môže to pozitívne ovplyvniť produktivitu, tímovú spoluprácu a kreativitu. 

V ponuke Cushman & Wakefield viete nájsť skvelé dizajnové kancelárske priestory. 

THE MILL. Mlynské Nivy, Bratislava II

Novovybudované moderné kancelárske priestory sa nachádzajú na Mlynských Nivách v Bratislave. Jedná sa o novú budovu, ktorá bude dokončená počas Q4 2023. Celková prenajímateľná plocha je 24 390 m2. Budova disponuje otvárateľnými oknami, zdvojenou podlahou a certifikátom LEED Gold Aspiration. V rámci budovy je k dispozícii aj garážové parkovanie a sklad.

Viac nájdete na stránke: The Mill

NEW ISTROPOLIS, Trnavské Mýto, Bratislava III

NEW ISTROPOLIS kancelárske priestory sa budú nachádzať na Trnavskom Mýte v Bratislave. Jedná sa budovu, ktorá bude dokončená Q2 2026. Celková prenajímateľná plocha bude 15 375 m2. Budova bude disponovať otvárateľnými oknami, zdvojenou podlahou a certifikátom LEED Platinum Aspiration. V rámci budovy bude k dispozícii vonkajšie aj podzemné parkovanie a sklad.

Viac nájdete na stránke: New Istropolis

Myhive Vajnorská │ Tower 1, Vajnorská 100, Bratislava

Sedemnásť podlažná administratívna budova je súčasťou VIVO! Bratislava (bývalý Polus City Center), veľkého nákupného centra na Vajnorskej ulici. Priestory zaručujú nájomcom vysoký štandard prostredníctvom moderne zariadených kancelárií a vynikajúcej dostupnosti autobusom, električkou alebo autom.

Viac nájdete na stránke: Myhive

Share this article

Jana Luptáková
Jana Luptáková
Marketing Specialist

Jana má 3–ročné skúsenosti v oblasti content a digital marketingu. Predstavuje podporu marketingovému oddeleniu v Cushman & Wakefield na Slovensku.