27.04.2021

3 výhody moderných kancelárskych priestorov

Trendy sa postupne menia ako v rôznych oblastiach, tak aj v kancelárskych priestoroch. Kancelárie dnes nepredstavujú len miesto pre prácu, ale aj na oddych a rôzne aktivity, čo ponúka zamestnancom mnoho výhod. V tomto článku si priblížime, aké kancelárske priestory sú v súčasnosti moderné a aké výhody predstavujú.

Rozdelenie zón na rôzne účely

Kancelárie už nepredstavujú len priestor, kde sa človek zavrie, odpracuje určitý počet hodín a odíde domov,  ale aj priestor na socializáciu, oddych, cvičenie a zábavu. Súčasná doba priniesla s kanceláriami aj mnoho výhod, kde sa prepája práca s „wellbeing“ trendom, ktorý dbá aj na psychické a fyzické zdravie zamestnancov.

Pracovné zóny

Pracovné zóny zvyčajne poznáme buď ako menšie kancelárie, alebo open space kancelárie. Oba priestory majú svoje výhody a nevýhody. Výhodou open space kancelárií je možnosť socializácie, šetrenie priestoru, jednoduchšia komunikácia a spolupráca medzi jednotlivými zamestnancami a tímami. Uzavreté kancelárie zase ponúkajú priestor na sústredenú prácu a súkromie.

Oddychové zóny

Dnes moderné kancelárie poskytujú aj oddychové zóny, ktoré sú vhodné aj na súkromnejšie stretnutie, posedenie s kolegom, kde si pri káve môžete zorganizovať menej formálne stretnutie v pohodlných kreslách alebo na oddychových gaučoch.

Vďaka zónam určeným na oddych môžu zamestnanci zmeniť sedenie, prejsť sa po kancelárii a tak dbať aj na svoju psychickú a fyzickú pohodu.

Kuchynky taktiež už neslúžia len na rýchle obedy, ale tiež na oddych, ale aj pracovné obedy a stretnutia s kolegami. K oddychovým zónam sa pridali aj miestnosti alebo priestory na cvičenie, čo vo viacerých moderných kancelárskych budovách predstavujú aj relaxačné terasy určené na jogu, rôzne športy alebo oddych a stretávanie sa.

Originálny dizajn podľa vlastných predstáv

Trendom sú aj originálne a nápadité dizajny kancelárií, kde sa zamestnanci a klienti cítia príjemne. Takéto priestory sú nielen výhodou pre zamestnancov, ale pôsobia reprezentatívne aj na klientov a okolie. Originalite a potrebám sa medze nekladú, pri dizajne sa však, samozrejme, prihliada na kultúru, značku a typ spoločnosti.

Home office

Trendy kancelárskych priestorov sú ovplyvnené aj aktuálnou situáciou pandémie koronavírusu, a teda mnohí využívajú pre prácu svoje byty a domy, v ktorých bývajú. Keďže táto situácia už trvá rok, viacerí zamestnávatelia zistili, že aj domáce prostredie môže byť efektívnym pracovným prostredím, v prípade, že sú tomu prispôsobené podmienky.

Home office trend by mal pokračovať aj naďalej a domáce pracovné prostredie by malo slúžiť na sústredenú prácu (čo v súčasnej situácii tvrdiť nemôžme) a kancelárie by mali predstavovať priestor na socializáciu, brainstorming, stretnutia s klientmi a kolegami.

Výhody home office sú viaceré, medzi ne patrí šetrenie nákladov zamestnancov na dopravu, stravu, možnosť pohodlnejšieho oblečenia a pracovného prostredia. Zamestnávatelia ušetria na energiách, nápojoch, papieri a rôznych prevádzkových nákladoch. V niektorých prípadoch si môžu dovoliť aj menšie kancelárie alebo menej pracovných sedení/miest.

Share this article

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana is marketing professional with over 8 years of experience in Marketing & PR at real estate sector. She is responsible for Marketing, PR and Business Development activities at Cushman & Wakefield Slovakia.