08.03.2018

Čína sa vracia na prvú pozíciu najatraktívnejšej svetovej lokality pre výrobné odvetvie

Čína sa vrátila k prvenstvu v globálnom rebríčku najatraktívnejších trhov pre výrobné aktivity zostavenom spoločnosťou Cushman & Wakefield a potvrdila tak svoj štatút ťahúňa tohto odvetvia. Druhou najatraktívnejšou destináciou pre výrobné podniky sa stala Litva vďaka priaznivému podnikateľskému prostrediu a najnižším personálnym nákladom z celej Európy – tie sú tu o 14 % nižšie než v Poľsku a oproti Slovenskej republike približne o 30 %. Malajzia, ktorá prvé miesto obsadila v minulom roku, sa prepadla až na tretie miesto. 

Správa Index výrobného rizika spoločnosti Cushman & Wakefield zaraďuje krajiny na základe rôznych rizikových a nákladových faktorov, tj. politického a ekonomického rizika, trhových podmienok a personálnych nákladov, a poskytuje komplexné hodnotenie atraktivity celkom 42 krajín sveta.

Región strednej a východnej Európy

V strednej Európe vďaka tesnej blízkosti západoeurópskych ekonomík a zlepšovaniu infraštruktúry vo forme nových diaľnic výrazne vzrástla atraktivita Maďarska (7. miesto), České republiky (8.) a Slovenska (9.). Personálne náklady tu síce v posledných rokoch rastú, stále sú však nižšie ako v západne situovaných krajinách. Vďaka historickým väzbám na Nemecko a Rakúsko si región (konkrétne ČR, Slovensko a Poľsko) uchováva pozíciu menej nákladnej lokality pre výrobu automobilov, ktorá sa sústavne a v stále väčšej miere automatizuje. 

Maďarsko sa v regióne profiluje ako líder v odbore farmaceutickej výroby. Krajina sa zotavuje z dlhodobej finančnej krízy a snaží sa v rámci regiónu posilniť svoju konkurencieschopnosť. Začalo znížením sadzby dane z príjmu právnických osôb z 19 % na nízkych 9 %, s účinnosťou od januára 2017, pričom ide o najnižšiu sadzbu v celom regióne. 

Zvyšovaním miezd a rastúcim nedostatkom pracovných síl v strednej Európe pritom núti nákladovo citlivejšie odbory k presunu na východ do Litvy (2. miesto), Rumunska (16.), Bulharska (19.) a Turecka (10). Okrem najnižších personálnych nákladov predstihlo Litvu len Estónsko v otázke jednoduchosti podnikania. V rozvíjajúcich sa výrobných destináciách v Turecku, Rumunsku a Bulharsku výrobca od zakladania závodov stále odradzuje porovnateľne horšia infraštruktúra, relatívne vysoká vnímaná miera korupcie a geopolitická neistota.

„Najdôležitejšími otázkami pre výrobné odvetvie zostávajú lokalita a dodávateľské reťazce. Krajiny strednej a východnej Európy si udržujú vysokú atraktivitu a globálnu konkurencieschopnosť, pretože celkové personálne náklady v regióne sú relatívne nízke a vďaka investíciám do infraštruktúry sa zlepšuje prepojenie so zbytkom Európy. Rastie tiež konkurencieschopnosti vo výrobe v odboroch vyspelých technológií," hovorí Ferdinand Hlobil, vedúci tímu prenájmu priemyslových nehnuteľností v strednej a východnej Európe. 

Z globálneho hľadiska sú personálne náklady v zásadných stredo – a východoeurópskych ekonomikách (Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko) viac než dvojnásobné oproti Číne a Indii, stále sú však o 60 % nižšie než v USA.

Ostatné krajiny z prvej desiatky detailne

Čína zaujala prvenstvom v základnom indexe vďaka svojim efektívnym dodávateľským reťazcom a infraštruktúrnym sieťam, ktoré naďalej zaisťujú spoľahlivú exportnú platformu i navzdory skutočnosti, že výrobné odvetvia sú citlivé na vyššie náklady sa v stále väčšej miere presúvajú do menej nákladných krajín juhovýchodnej Ázie. Výroba je v juhovýchodnej Ázii kľúčom k trvalému rastu a predpovede ohľadne HDP na hlavu v Ázii očakávajú, že sa tu tento ukazovateľ v nasledujúcich piatich rokoch zvýši o takmer 25 %. Čína (momentálne svetová dvojka v HDP) a India (teraz na šiestej pozícii z hľadiska HDP) by mali dosahovať až 30% miery rastu v regióne. Do roku 2020 presiahne podiel výroby na HDP v 60 najväčších ekonomikách sveta 20 %. V Číne bude výroba vytvárať úctyhodných 30 % HDP i v roku 2025. 

Malajzia sa prepadla na tretie miesto, pretože sa z nízko nákladovej lokality stáva výrobné centrum s vysokou hodnotou, nič menej zostáva mimoriadne atraktívna a v regióne má najvyšší počet kvalifikovaných pracovných síl.

Veľká Británia sa v rebríčku pre rok 2018 umiestila na 31. pozícii vďaka devalvácii libry po referende o Brexite, ktorá posilnila dopyt po britskom tovare v zahraničí. Výsledky vyjednávania o brexite však môžu atraktivitu Veľkej Británie ako lokality obsluhujúcu zbytok Európy ohroziť, pretože tvrdá hranica voči zbytku Európy by zvýšila ceny tovaru a narušila celoeurópske dodávateľské reťazce. V rebríčku atraktivity lokalít pre vyspelú výrobu, pokiaľ sa berie do úvahy len výroba vyspelých technológií, sa Británia radí na tretie miesto po USA (1.) a Singapure (2.), pričom zbytku prvej desiatky dominuje západná Európa. 

Do prvej desiatky hodnotení patrí Kanada (5. miesto) a USA (6.). K atraktivite týchto krajín pre výrobu prispieva zdravé podnikateľské prostredie, vysoko kvalitná infraštruktúra a dostupnosť kvalifikovaných pracovných síl. Nedávne oznámenie spoločností Toyota/Mazda a Samsung ohľadne ďalších investícií do nových závodov v USA vyvolávajú nadej na návrat výrobných aktivít spať do zeme. Následne po zverejnení podobného oznámenia svojho konkurenta, skupiny LG, spoločnosť Samsung oznámila svoj zámer investovať 300 mil. dolárov do výstavby nového závodu na výrobu elektrospotrebičov v Južnej Karolíne.

Odpor prezidenta Trumpa k severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA) však vyvoláva určitú neistotu ohľadne budúcej podoby dodávateľských reťazcov v Severnej Amerike. Odstúpenie USA od tejto dohody je teraz síce nepravdepodobné, avšak pokiaľ by k nemu došlo, postihlo by výrobné odvetvie v Mexiku a Kanade.

Share this article