24.07.2020

Viete, čo je to coworking? Zistite, ako funguje, pre koho je určený a aké má výhody či nevýhody

Coworking predstavuje novodobý štýl pracovného prostredia, ktorý umožňuje jednotlivcom vykonávať svoju prácu v zdieľanom pracovnom prostredí a to aj napriek tomu, že ich projekty a zamestnávatelia sa môžu líšiť. Koncept coworkingu sa primárne zameriava na vytvorenie komunity pre pracujúcich ľudí, ktorí hľadajú alternatívu k tradičným kancelárskym priestorom alebo práci z domu, takzvanému „homeofficu“. Vo všeobecnosti, sú coworkingové priestory navrhnuté tak, aby podporovali spoluprácu a medziľudský kontakt, čo z nich robí dynamické a inšpiratívne prostredie.

Pre koho je coworking ideálnym miestom na prácu?

Coworking je obzvlášť atraktívny pre freelancerov, startupy, malé podniky a digitálnych nomádov, ktorí hľadajú flexibilné a cenovo dostupné riešenie pre svoje pracovné potreby. Coworking je obľúbenou voľbou najmä kvôli tomu, že ponúka možnosť pracovať v modernom a kvalitne vybavenom prostredí bez nutnosti dlhodobých prenájmov alebo vysokých nákladov spojených s tradičnými kancelárskymi priestormi.

V dnešnej dobe, keď sa pracovné modely neustále vyvíjajú a zvyšuje sa dopyt po flexibilite a spolupráci, tak aj dopyt po coworkingových priestoroch neustále narastá. 

Ako funguje coworking space?

Ak by ste si chceli rezervovať miesto v coworkingu, tak to funguje na princípe prenájmu miesta alebo zasadacej miestnosti na určitý čas. Existujú však aj také coworkingové priestory, kde nie je presne stanovený počet stolov a platí sa len vstup do priestorov, pričom si sadnete na akékoľvek voľné miesto. Každé coworkingové centrum má však svoje kapacity a ponúka rôzne možnosti pre svojich členov.

Existujú dva základné typy coworkingových priestorov

Niektoré coworkingové priestory sú súčasťou väčších kancelárskych komplexov a fungujú ako nezávislé jednotky s vlastnými pravidlami prenájmu. 

Iné zase predstavujú samostatné budovy, ktoré boli špeciálne navrhnuté a vybudované s cieľom poskytovať služby coworkingu.

Aké plusy ponúka coworking? 

Finančné úspory 

Využitie zdieľanej kancelárie prinesie oproti prenájmu vlastných priestorov výraznú finančnú úsporu. Vďaka pozitívnemu vplyvu na efektivitu práce prináša aj vyšší zisk. Výhodou coworkingu je možnosť prenájmu na určitý čas. Pracovné miesto si môžete prenajať už od jedného dňa, čo vám pomôže redukovať a riadiť vaše náklady oveľa efektívnejšie. Takže skvelá príležitosť pre vašu dokonalú prácu. 

Kreatívne pracovné prostredie 

Coworkingové priestory sa rýchlo stali synonymom pre kreatívne pracovné prostredie a to z dobrého dôvodu. Ponúkajú unikátnu kombináciu flexibilného pracovného priestoru a komunitnej atmosféry, ktorá prirodzene podporuje výmenu nápadov, spoluprácu a inovácie. V týchto dynamických prostrediach sa stretávajú ľudia z rôznych odvetví, ktorí majú rôzne zručnosti a skúsenosti, čo vytvára ideálnu pôdu pre kreatívny rozvoj.

Prostredie podporujúce efektivitu pri práci 

Tajomstvo coworkingu spočíva v unikátnej schopnosti poskytovať individuálny pracovný priestor, zatiaľ čo udržiava výhody komunitnej atmosféry. V takomto prostredí sa ľudia môžu sústrediť na svoje úlohy bez typických rozptýlení domáceho prostredia alebo kaviarní, vďaka čomu sa zvyšuje ich pracovná efektivita. Coworkingové priestory sú navrhnuté tak, aby podporovali produktivitu prostredníctvom ergonomického nábytku, rýchleho internetu, prístupu k zasadacím miestnostiam, čo umožňuje efektívne plánovanie a realizáciu stretnutí. Okrem toho, prítomnosť iných pracujúcich ľudí pôsobí motivujúco a podporuje disciplínu, čo je často výzvou pri práci z domu.

Spoločenské vyžitie v prostredí coworku

Cowork prostredie prirodzene podnecuje spoločenské interakcie a budovanie vzťahov, čím poskytuje bohaté spoločenské vyžitie v porovnaní s klasickými kancelárskymi priestormi. Coworkingové priestory zahŕňajú spoločné pracovné priestory, kuchynky a relaxačné zóny, kde sa ľudia môžu stretnúť, zdieľať svoje nápady a postoje a môžu sa porozprávať. 

V súčasnosti sú tieto zdieľané priestory na takej reprezentatívnej úrovni, že častokrát neslúžia len ako pracovný priestor. Vďaka moderným materiálom, akými sú napríklad sklenené steny, betón, a iné moderné interiérové prvky, sa môžu priestory plne využívať aj na rôzne spoločenské udalosti. Najčastejšie sa stretávame s využitím na networkingové večierky, tematické workshopy či spoločné obedy, ktoré posilňujú pocit komunity a otvárajú dvere novým priateľstvám a pracovným spojeniam.

Priestor na spoluprácu a networking 

Vďaka svojej otvorenej a inkluzívnej kultúre, coworkingové priestory umožňujú svojim členom sa jednoducho začleniť do komunity a  zdieľať svoje nápady a postoje a zároveň získať spätnú väzbu od iných členov. 

Cowokringy podporujú kultúru zdieľania, čo môže uľahčiť nadväzovanie spoluprác na rôznych projektoch, či už ide o krátkodobé alebo dlhodobé partnerstvá. Navyše, prítomnosť rôznorodých špecialistov pod jednou strechou znamená, že každý člen si môže nájsť partnera, mentora alebo dokonca klienta len pár krokov od svojho pracovného stola.

Aké sú mínusy coworkingu? 

Nedostatok súkromia

Coworkingové prostredie, hoci je ospevované za svoju schopnosť podporovať spoluprácu a networking, prináša so sebou aj určité výzvy, najmä pokiaľ ide o súkromie. Vzhľadom na svoju podstatu zdieľaného pracovného priestoru, kde sa množstvo ľudí z rôznych oblastí stretne, aby pracovali bok po boku, môže byť náročné nájsť miesto pre ničím nerušenú prácu alebo dôverné telefonáty. Nedostatok súkromia môže byť pre niektorých ľudí rozhodujúcim faktorom, prečo si nevybrať túto formu “kancelárie”, ale ísť radšej do možnosti práci v klasickej kancelárii či ostať doma. 

Bezpečnosť citlivých informácií

Vzhľadom na to, že ide o otvorené prostredie, v ktorom sa stretávajú ľudia z rôznych firiem a odvetví, môže byť zabezpečenie ochrany citlivých informácií a osobných údajov náročnejšie. Zdieľanie pracovného priestoru znamená, že fyzické dokumenty, obrazovky počítačov a telefonáty môžu byť ľahko dostupné alebo počuteľné pre ostatných členov, čo zvyšuje riziko úniku informácií. Okrem toho, hoci mnohé coworkingové centrá implementujú bezpečnostné opatrenia, ako sú bezpečnostné kamery a prístupové karty, stále existuje otázka, ako efektívne môžu chrániť osobné a firemné majetky v prostredí, kde je vysoká fluktuácia návštevníkov.

Rušivé prvky prostredia

Coworking je dynamické prostredie, v ktorom treba počítať s tým, že ľudia sa budú rozprávať, budú chodiť z miestnosti do miestnosti a bude pri vás neustále nejaký pohyb, čo môže pôsobiť rušivo. Tento faktor môže obmedzovať najmä ľudí, ktorých práca vyžaduje plnú koncentráciu.

Coworkingové centrá v Bratislave

Bratislava je centrom najväčších, či už lokálnych alebo zahraničných, firiem na Slovensku. Po pandémii sa vďaka dopytu po nových a modernejších priestoroch na prácu „roztrhlo vrece“ s novými coworkingovými priestormi. Medzi najznámejšia a najobľúbenejšie patria v Bratislave napríklad Impact Hub Bratislava, Campus Cowork, The Spot a iné.

Aj v našej ponuka Cushman & wakefield nájdete mnoho coworkingových možností z ktorých si môžete vybrať.

UNIQ Staromestská, Staromestská 3, Bratislava

Exkluzívne kancelárske priestory vytvorené v súlade s najnovšími trendmi kladú dôraz na zdravé pracovné prostredie. Vysoký štandard potvrdzuje aj certifikát LEED Gold. Novopostavený objekt sa nachádza v skvelej lokalite v centre mesta a zároveň len päť minút od diaľničného obchvatu.

Viac nájdete na stránke: UNIQ Staromestská

Nivy Tower, Mlynské Nivy, Bratislava

Na hranici Starého mesta sa nachádza nový rozsiahly projekt NIVY TOWER. Ambiciózny projekt svojim potenciálnym nájomníkom ponúka široké portfólio služieb, prepojenie s nákupným centrom aj autobusovou stanicou.

Viac nájdete na stránke: Nivy Tower

City Business Center I, Karadžičova 8, Bratislava

Päť moderných administratívnych budov vytvára prirodzenú hranicu Starého mesta a mestskej časti Bratislava II v bezprostrednej blízkosti autobusovej stanice a diaľnice. Možnosť prenájmu servisovaných kancelárií aj na krátkodobo.

Viac nájdete na stránke: City Business Center I

Zdieľajte článok

Mgr. Zuzana Gurová
Mgr. Zuzana Gurová
Head of Marketing, Slovakia

Zuzana má 10-ročné skúsenosti v marketingu a PR v oblasti realít. Je zodpovedná za marketingové, PR aktivity a rozvoj podnikania v Cushman & Wakefield na Slovensku.